Pénzhiány: késhet az életmentő diagnózis

Világgazdaság2014. november 12. 09:00

Hónapokat is késhet a daganatos betegségek diagnózisa és kezelése azért, mert nem jut elég pénz a szükséges vizsgálatok időbeni elvégzésére. Csak a molekuláris diagnosztikai vizsgálatokból évi több százmillió forint értékűt maguk az onkológiai centrumok finanszíroznak meg, de ha nem vállalnák ezt a veszteséget, még többen halnának meg rákban Magyarországon, pedig hazánk helyzete már így is a legrosszabb az EU-n belül - írja a Világgazdaság.

3-6 hónap is eltelhet a daganatgyanú és a részletes, korrekt diagnózis között, ami jelentősen csökkenti a betegek gyógyulási esélyeit. Ennek döntően a CT- és MRI-vizsgálatok, valamint a molekuláris diagnosztika alulfinanszírozottsága az oka - mondja Magyar Ruzsa Ágnes, a Klinikai Onkológiai Társaság elnöke.

Míg 2013-ban mintegy 900 millió forintnyi értékben végeztek el molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat az állami rendszerben, addig az erre előirányzott éves keret mintegy 200-250 millió forint volt csak. A különbözetet a diagnosztikai központok finanszírozták, ám erre hosszabb távon képtelenek. Márpedig létkérdés, hogy elegendő pénz legyen a molekuláris vizsgálatokra azért is, mert a célzott terápiás gyógyszerek esetében már a forgalomba hozatali engedélyben előírják, milyen molekuláris vizsgálatok elvégzése esetén lehet alkalmazni az adott terápiát.

Az elmúlt ötven év során 48 százalékkal nőtt Magyarországon a rákos megbetegedések okozta halálesetek száma, az Európai Unióban arányaiban Magyarországon halnak meg a legtöbben a daganatos betegségekben. 

 

Címkék:
biztosítás, pénz, egészségügy, rák,