Tovább nőhet az orvoselvándorlás, ha ezt bevezetik

Világgazdaság2014. november 7. 09:00

Évente 50-55 milliárd forintot fordít az egészségpénztárakon (EP) keresztül egészségügyi kiadásaira a lakosság. A cafeteria tervezett adóemelése miatt akár 25 milliárd forinttal is csökkenhet az egészségügy bevétele, ami nem csak egészségügyi vállalkozásokat sújthat, de az orvoselvándorlást is felgyorsíthatja - írja a Világgazdaság.

A jövő évi adótörvény-javaslat szerint nőne ennek a cafeteriaelemnek az adója, 35,7 százalékról 51,17 százalékra. Váradi Péter, a Prémium Pénztárak igazgatótanácsának elnöke szerint a változás komoly következményekkel járhat. Az OECD adatai szerint az egészségügyi összkiadásoknak már most is a 35-38 százalékát a lakosság állja. Ez évi 600-800 milliárd forintot jelent, amiből 50-55 milliárd forint legálisan, az egészségpénztárakon keresztül jut el közvetlenül az egészségügyi szolgáltatókhoz.

Nem csak a lakosság egyre növekvő egészségügyi kiadásainak csökkentésében, de az egészségügyi szektor kifehérítésében és az orvos-elvándorlás megállításában is fontos szerepe van az egészségpénztáraknak - hangsúlyozta Váradi Péter.

Címkék:
biztosítás, orvos, orvosi ellátás, egészségpénztár, prémium egészségpénztár,