A beteg egyre több: hova tűntek a háziorvosok?

Magyar Nemzet2014. október 6. 09:02

2012-höz képest tavaly több beteg jutott kevesebb háziorvosra. Egy Pest megyei házi gyermekorvos évi átlagos betegforgalma elérte a csaknem 7300 esetet, ez három százalékkal több, mint egy évvel korábban. A háziorvosoknak a szaktárca félmilliárd forint támogatást nyújt, aminek a célja, hogy ösztönözze letelepedésüket a betöltetlen körzetekben - írja a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Az adatok alapján 2013-ban 1422 háziorvos és 511 házi gyermekorvos dolgozott a Közép-magyarországi régióban. Előbbiek száma öttel, utóbbiaké nyolccal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. Ez azt jelenti, hogy egy orvosra 16-tal több lakos jutott, mint 2012 végén.

Mind a háziorvosok, mind a házi gyermekorvosok betegforgalma emelkedett valamelyest: régiós szinten egy háziorvos tavaly 9231, egy házi gyermekorvos pedig 5971 beteget látott el, míg egy évvel korábban 9170-et, illetve 5665-öt.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, mostanra oda jutottunk, hogy már nemcsak a hátrányos helyzetű régiókból hiányoznak a háziorvosok, hanem a legfejlettebbnek számító közép-magyarországi térségből is. 

 

Címkék:
biztosítás, orvos, orvosi ellátás, háziorvos,