Átalakuló háziorvosi ellátás: jöhet a svájci modell?

Pénzcentrum2014. szeptember 29. 09:30

Bár az egészségügy átfogó átalakításáról még nem született kormánydöntés, az alapellátás reformja 24 mintakörzetben valójában már el is kezdődött - írja a Népszabadság.

Egyelőre nem tudni, milyen átfogó reformra készül az egészségügyben a kormány. Azt viszont az ágazatban szinte már tényként kezelik, hogy jövőre elindul az alapellátás átalakítása. Eszerint a háziorvosok egy újfajta modellben, az eddig megszokottól eltérő munkaszervezéssel is dolgozhatnak. Ennek a modellnek a kísérleti alkalmazása már egy éve zajlik 24 praxisban. Ezt az úgynevezett svájci modellt terjesztenék ki előbb 30, majd 600 praxisra a ciklus végéig. Összesen 6700 háziorvosi praxis működik az országban.

A modell lényege, hogy a praxis önállóságának megtartása mellett néhány körzet orvosa közös teamet hoz létre. A csoportokban az orvosok munkája további szakemberekkel - gyógytornásszal, egészségpszichológussal, dietetikussal, egészségőrökkel - egészül ki. A közös munka célja a körzetben élők egészségének minél további megőrzése. Ehhez személyre szabott egészségtervet - benne mozgásra vonatkozó és étkezési tanácsot, pszichés támogatást, életvezetési segítséget - is kapnak az ott élők.

Címkék:
biztosítás, háziorvos, egészségbiztosítás, betegség,