Erre nincs már pénz, ha kórházba kerülsz

Világgazdaság2014. szeptember 16. 09:32

Miközben uniós pénzből korszerűsödnek több kórházban is a rehabilitációs osztályok, a súlyos betegek jelentős része még mindig nem kapja meg idejében a szükséges ellátást. Az alulfinanszírozottság miatt ugyanis az intézményeknek nem érdekük a költséges páciensek rehabilitációja, de komoly gond az egyre súlyosbodó szakemberhiány is - írja a Világgazdaság.

Nemhogy a lehetséges legrövidebb időn belül, de még egy éven múltán is csak az akut ellátáson átesett betegek 16 százalékát rehabilitálják Magyarországon. Ugyanakkor nem minden páciens rehabilitálható, és nem is minden balesetet szenvedett, stroke-on vagy szívinfarktuson átesett betegnek van szüksége erre - mondta el a lapnak Boros Erzsébet, az Orvosi Rehabilitációs Társaság elnöke.

Jelenleg 114 intézmény végez rehabilitációs tevékenységet, 325 rehabilitációs osztályon és 30 nappali rehabilitációs osztályon. A legtöbb helyen mozgásszervi, illetve pszichiátriai betegeket látnak el. Kardiológiai, belgyógyászatira és tüdőgyógyászatira rehabilitációra szakosodott osztályok is működnek. Összesen húsznál is többféle szakmában folyik ma hazánkban rehabilitációs munka, de például a súlyos agysérültekkel, gerincvelő sérültekkel vagy politraumatológiai esetekkel mindössze néhány helyen foglalkoznak.

Címkék:
biztosítás, kórház, egészségügy,