Félelmetes számok: így vándorolnak ki az orvosok, ápolók

Világgazdaság2014. augusztus 7. 09:02

Nyolcezernél is több orvos és fogorvos, valamint több mint két és félezer ápoló, szülésznő ment külföldre az elmúlt hét és fél évben Magyarországról. A gyógyszerészeket és az egyéb egészségügyi dolgozókat is beleszámítva azonban összességében még ennél is többen hagyták itt a magyar egészségügyet.

Az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól (EEKH) kapott adatokból egyélátszik, hogy - miként az elmúlt években, úgy - az idei első fél évben sem lassult érdemben az egészségügyiek elvándorlásának üteme. Sőt, a 25 és 29 év közötti, vagyis szakvizsga előtt álló orvosok közül idén még többen is kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, mint egy éve. A Magyar Rezidens Szövetség tapasztalatai szerint ugyanakkor a friss diplomások, illetve szakvizsgások is általában ősszel lépnek - írja a Világgazdaság.

Dénes Tamás, a Rezidens Szövetség elnöke szerint jelenleg sokkal inkább attól kell tartani, hogy öt-tíz éven belül alig lesz itthon 30-50 év közötti orvos, ami miatt nem csak a betegellátás, de a külföldi orvosok ma még jól prosperáló itteni képzése is ellehetetlenül.

Címkék:
karrier, orvos, külföldi munka,