200 háziorvosi rendelő áll üresen: hova fordulhatunk majd betegen?

Népszava2014. július 30. 09:59

Ma közel 200 háziorvosi praxis áll tartósan betöltetlenül Magyarországon, köztük több már tíz éve. Eközben a praktizáló családorvosok harmada már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, így hamarosan további körzetek maradhatnak üresen - írja a Népszava.

Július 1-jén elérte a 199-et a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma, ami azt jelenti, hogy az ország valamennyi megyéjében is rengeteg háziorvos hiányzik. Ráadásul számos olyan körzet is van, amelyekbe évek óta nem találnak orvost.

Loading...

Habár a jövő hónapban 750 millió forintos kerettel pályázatot írnak ki a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisokra (ez fejenként 6-10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás lehet), a napilap szerint nem valószínű, hogy ez tartós megoldást jelenthet a problémára. A háziorvosok 70 százalékának átlagéletkora ugyanis meghaladja az ötvenet. Sőt, a közel 4500 családorvos közül több mint 1500 töltötte már be a nyugdíjkorhatárt.

Ugyanakkor a négy hazai orvosegyetemen tavaly mindössze 68-an választották a háziorvosi szakképzést, évente pedig nagyjából 40 fiatal áll munkába. A többi végzős inkább elhagyja az országot: az utóbbi négy évben megduplázódott a külföldi munkavállaláshoz szükséges bizonyítványt kikérő háziorvosok száma.

 

Címkék:
biztosítás, egészségügy, háziorvos, egészségbiztosítás,