11 évvel hosszabb életre számíthat egy budai újszülött, mint egy bodrogközi

Világgazdaság2014. május 21. 09:03

Egyre nő a szakadék a legjobb és legrosszabb helyzetű társadalmi csoportok között, az életkilátásokban is. Eközben a nők várható élettartama, eddig példa nélküli módon, lassabban nő, mint a férfiaké - mondta a Világgazdaságnak adott Józan Péter demográfus.

A demográfus szerint a Magyarország centrumában élők életkilátásai és halandósági viszonyai sokkal kedvezőbbek a perifériákon élőkénél. Ennek szerinte alapvetően a felsőfokú végzettségűek arányában és ennek következtében is a jövedelmekben megmutatkozó különbség az oka. A differencia a szélső értékek között akkora, mint Hollandia és Moldova várható élettartama között. Az a kisgyerek, aki most a főváros II. kerületébe születik, több mint tizenegy évvel hosszabb életre számíthat, mint aki a bodrogközi kistérségben nő fel

Új fejlemény azonban, hogy beköszöntött az öregkorú népesség javuló életesélyeinek korszaka, és egye kevésbé beszélhetünk általában öregekről, mert a 65 éven felüliek közül egyre többen érik meg az aggastyán kort.

Ahogyan az egész magyar társadalom, az egészségügy is mindinkább kettészakad, gazdag és szegény ellátásra - véli Józan Péter.

Címkék:
karrier, egészségügy, életbiztosítás,