Későn kezdett kezelés: miért kell ennyit várniuk a daganatos betegeknek?

Pénzcentrum2014. május 8. 10:00

A mell-, a vastag- és a végbél-, illetve a prosztatarákban szenvedő betegek felénél a kezelést az első diagnózisukat követő egy hónapon túl, a tüdőrákban szenvedő páciensek ötven százalékának gyógyítását pedig majd két hónappal később kezdik meg - írja a Népszabadság.

Hiába javítja a mielőbb elkezdett terápia a beteg túlélési esélyeit, hazánkban az onkológiai diagnosztika nem kap sürgősséget. A több hetes vagy hónapos várakozási idő alatt pedig a daganat nemcsak tovább nőhet, de áttétet adhat, így mire a beteg eljut akár csak a részletes diagnózishoz, már hiába adnak milliós értékű gyógyszert.

Azokban az országokban, ahol jó hatékonysággal gyógyítják a rákot, a tünetek és az első diagnózis kiszűrése után a beteg azonnal megkapja a legdrágább kezeléseket. Magyarországon viszont pont fordítva, amikor még jó esélye lenne a betegnek, akkor alig költenek rá, majd amikor súlyossá válik az állapota, akkor kapja a legdrágább terápiát, de ilyenkor már nemigen lehet megmenteni az életét.

Az emlő-, a vastagbél- és a prosztatarák éves kezelési költsége betegenként mintegy 800 ezer forint, tüdőrák esetében ennél valamivel több, 1,1 millió. Az emlődaganatos betegek 75 százaléka, a prosztatarákosok 62 százaléka, a vastag- és végbéldaganatosok 41 százaléka, míg a tüdőrákosok 17 százaléka él még a diagnózis után öt évvel.

Címkék:
biztosítás, kórház, egészségbiztosítás,