Munkakörülmények és alacsony bér: ezért mennek külföldre az orvosok

Napi.hu2014. május 6. 10:30

Nem lesz vége a kórházi adósságnak és a várólistának, amíg a közfinanszírozás nem javul. Hiába költenek a kórházak felújítására, ha sem a klímát nem tudják bekapcsolni benne, sem az orvosokat nem tudják megfizetni - írja a Napi.hu.

Többször előfordult, hogy a klimatizált, csilivili új kórházakban a klíma bekapcsolására már nem marad pénz. Az orvosok elégedetlenségében a jövedelmi helyzet mellett a munkakörülmények elégtelensége is mindig szerepet játszott. Ez ugyanúgy hozzájárult ahhoz, hogy sokan a külföldi munkavállalás mellett döntöttek - nyilatkozta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Napi.hu-nak.

Nem elég látványszintig finanszírozni valamit, az emberi erőforrás megtartásához nem elég a jelenlegi közfinanszírozás. Legalább 1500 új orvosra lenne szükség, ehelyett évente jó esetben is 80 képződik. A hangsúlyt a betonból a működtetésre, az emberi erőforrásra kell helyezni az elnök szerint.

Most nagyon sokat fizetünk ki olyan emberek gyógyításáért, akiken már nem lehet segíteni, de lehetett volna, ha eleve nem kerülnek abba a helyzetbe, amibe kerültek. Fontos lenne a népegészségügyi szemlélet és a megelőzés megerősítése. Az a jó irány ha a lakosság tudomásul veszi és érdekelt benne, hogy bizonyos időközönként meg kell jelennie a szűréseken.

Címkék:
biztosítás, kórház, orvosi ellátás, egészségbiztosítás,