Alultáplált gyermekek: ez veszélyezteti őket a hazai kórházakban

Pénzcentrum2014. április 17. 18:00

A magyarországi kórházakba került gyerekek kétharmadát érinti az alultápláltság kockázata. Ez derült ki az úgynevezett Strong vizsgálatból, amely huszonhét hazai intézmény vizsgálati eredményeit összegzi. Tévhit, hogy az alultápláltság csak a rossz szociális körülmények közt élő gyerekeknél alakul ki.

A sovány, nagyon kóros testsúlyú gyermekeket nevezzük alultápláltnak, de a kiterjesztett értelmezések szerint a vashiányosak és a D-vitamin hiányosak is alultápláltnak minősülnek. Ennek alapján tehát egy túlsúlyos, kövér gyermek is alultáplált - mondta el Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának gasztroenterológusa. Rámutatott, hogy ez a fajta alultápláltság nem csak Magyarországra jellemző, hanem a környező országokra is. A gyorséttermek elterjedése, a nem megfelelő összetételű, túl magas cukor és zsírtartalmú ételek fogyasztása véleménye szerint mind ehhez vezet.

Veres Gábor elmondta, hogy a huszonkét hazai egészségügyi intézményben végzett Strong felmérésnek az volt a célja, hogy négy alapvető kérdés alapján felmérje a gyermekeknél az alultápláltság kockázatát. Korábban ennek megállapítása jóval hosszabb időt vett igénybe. "A négy kérdés a következő: a gyermeknél van-e valamilyen krónikus alapbetegség, továbbá van-e krónikus - tehát két-három hétig fennálló - hányás, hasmenés, fogyás. Ha ezek jelen vannak, akkor fokozott a kockázat az alultápláltságra" - ismertette Veres Gábor. Ezt a kérdőívet egyébként hamarosan a háziorvosok is megkapják, s ennek alapján perceken belül fel tudják mérni a veszélyeket.

A kórházakban elvégzett felmérés alapján a gyermekek 15 százaléka kórosan alultáplált. Számukra az orvosok megfelelően ellenőrzött gyógytápszereket és ivóoldatokat írhatnak fel, amelyek biztosítják a megfelelő energia, fehérje, nyomelem- és vitamin bevitelt. Emellett a vas -és a D-vitamin megfelelő pótlása szükséges. A gasztroenterológus szerint alultápláltságnál a legnagyobb kockázat a fertőzésre való hajlam, tehát gyakrabban kap meg bakteriális vagy vírusos fertőzéseket a gyermek. Ha pedig bármi miatt kórházba kerül, hosszabb ideig lesz ott, ha netán sebészeti beavatkozásra van szükség, akkor hosszabb a sebgyógyulása.

Az alultápláltság leggyakoribb tünete a mindennapokban a gyakori fertőzés, a csontok nem megfelelő ereje és a vashiány - ez utóbbi a szellemi fejlődésben érhető tetten, a megfelelő vas-ellátottság a jó IQ-hoz szükséges - magyarázta a szakorvos.

Címkék:
biztosítás, elhízás, egészségügy, gyermek, egészségbiztosítás,

A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató