Hatalmas újdonság vár a magyar betegekre, orvosokra

Pénzcentrum2014. április 15. 12:03

Jövőre megvalósulhat a magyarországi betegellátás adatainak teljes körű hozzáférése mind az egészségügyi szolgáltatók, mind a betegek számára - tudta meg az InfoRádió a Magyar Kórházszövetség elnökétől. Velkey György kifejtette: egy mobilalkalmazás segítségével könnyen és gyorsan megtudhatjuk, hogy egy-egy betegség, vagy tünet esetén melyik orvoshoz menjünk, és hol van a legközelebbi patika.

Nagyon jelentős fejlesztés eredményeként jövőre olyan online-rendszer jön létre, amelyben a hazai betegellátás adatait teljes körűen összesítik, s így az a betegeknek, a gyógyító szakembereknek és az intézmény-fenntartóknak egyaránt fontos információkat adhat. Az adatháló a különböző betegek számára hasznos egészségügyi adatokon túl kitér az intézmények gazdálkodására, áruforgalmára, emberi erőforrás kérdéseire, tehát egyúttal egy kórházi szolgáltató kontrolling rendszert is jelent - ismertette a kórházszövetség elnöke.

Elmondta, hogy a tervek szerint a betegek a szokásos mobil eszközökön, számítástechnikai lehetőségeken keresztül elérhetik a rendszert. Megtekinthetik saját adataikat, ezen túl arról is informálódhatnak, hogy a környezetükben hol vannak egészségügyi intézmények, gyógyszertárak.

Egy adott panasz esetében akár egy okostelefonnal megtudhatja a beteg, hogy az adott pillanatban hol juthat legközelebb gyógyszerhez, hol találhat szakembert.

Az online adatrendszer a kórházszövetség elnöke szerint a betegút-szervezésben, valamint népegészségügyi, epidemiológiai és demográfiai szempontból is nagyon jelentős. Az ellátásszervezésben például iránymutató, hogy hányan, milyen betegséggel, hol állnak kezelés alatt és milyen eredményességgel. Népegészségügyileg pedig a prevenciós programok megszervezésében lehet az adatokat hasznosítani: hol, milyen programokra érdemes hangsúlyt fektetni.

Címkék:
biztosítás, tech, kórház, orvosi ellátás,