Kórházi válságkezelés: meddig maradnak az alacsony ügyeleti díjak?

Világgazdaság2014. március 31. 09:30

Elodázhatatlanná vált az egészségügyi intézmények finanszírozásának felülvizsgálata. A kórházak igazgatói állandó válságmenedzselésre kényszerülnek, ami kiégéshez és motivációhiányhoz is vezethet. Az ügyeletekért pedig szégyenletesen alacsony díjat kapnak az ellátók - írja a Világgazdaság.

Habár jelentős szakmai és adminisztratív terhet jelentett a kórházak számára a rendszer állami fenntartásának kialakítása, az önkormányzatinál mégis hatékonyabb működést biztosít. Az ellátás színvonala például az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően sokat javult a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint. Különböző intézkedésekkel (például a hiányszakma-pótlékok és a kétlépcsős béremelés bevezetésével) pedig mérsékelni tudták a fiatal orvosok elvándorlását.

Ugyanakkor a kórházak biztonságos működtetéséhez szükséges finanszírozás ma sem megoldott. Egyrészt a gazdasági és műszaki személyzet bérrendezését is meg kell kezdeni, másrészt a mozgóbérek rendezése is sürgős feladat lenne. Ugyanis az ügyeletekért "szégyenletesen alacsony díjat kapnak az ellátók" a Kórházszövetség elnöke szerint.

Ezen felül a betegségek ellátása után kapott biztosítói térítési díjak is elképesztően alacsonyak. Így a kórházigazgatók állandó válságmenedzselésre kényszerülnek, ami motivációhiányhoz és kiégési szindrómához vezet sokszor. Ráadásul a működtetésre fordítható keret évek óta tartó csökkenése miatt az egészségügyi intézmények vezetői a gyógyszerbeszállítókkal is alkudozni kényszerülnek.

Címkék:
biztosítás, kórház, egészségügy, egészségbiztosítás,