Elmúlt a veszély: vége a járványnak

Pénzcentrum2014. március 27. 11:04

Olyan kevés volt az influenzaszerű megbetegedés a múlt héten, hogy az már nem érte el a járványos küszöbértéket. Az idei járvány később kezdődött és rövidebb ideig tartott, mint a tavalyi - hangzott el az InfoRádióban.

A múlt heti adatok szerint az influenzaszerű megbetegedések száma 28 százalékkal csökkent, az országban összesen 11300 új beteg fordult orvoshoz, ami lényegesen alatta van a járványos küszöbértéknek - mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. Hozzátette: az országos influenzajárványt tehát megszűntnek lehet tekinteni. Egyes közigazgatási egységekben még előfordulhat, hogy a megbetegedések száma emelkedik, de ez az országos tendenciát már nem befolyásolja. A múlt héten tizenhat megyében csökkent és összesen kettőben: Borsod és Heves megyében emelkedett a betegek száma, de ott sem lényegesen.

Az idei járvány két héttel rövidebb ideig tartott, mint a tavalyi és kevesebb megbetegedés fordult elő. Ez annak a köszönhető, hogy ugyanaz a H1N1 illetve H3N2 vírus okozott járványt az idén is, mint ami már több éve cirkulál az országban. A lakosság már átfertőződött, illetve a védőoltások következtében védett volt a vírussal szemben, ez okozhatta azt Ócsai szerint, hogy későn is kezdődött és rövidebb ideig tartott a járvány.

Címkék:
biztosítás, influenza, járvány,