Mit jelöl a gyógyszereknél a fekete háromszög?

Pénzcentrum2013. szeptember 24. 09:33

A hónap elejétől fekete háromszöggel jelölik a gyógyszerek mellett lévő betegtájékoztatón azokat a szereket, amelyek használatáról még viszonylag kevés tapasztalat áll rendelkezésre, ezért a betegek észrevételeit is rendszeresen gyűjtenék - írja a Népszabadság.

A fekete háromszöggel jelölt készítményekre a gyógyszerészek külön is figyelmeztetik majd a patikában a betegeiket - tájékoztatta a lapot Sándor Csaba, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke.

Egyelőre 119 gyógyszert jelölnek így meg. Közülük a legtöbb onkológiai és biológiai terápiás készítmény, általában olyan szerek, amelyek 2011. január elseje után kerültek forgalomba az Európai Unió területén, és még nincs kellő tapasztalat a hosszú távú alkalmazásukban.

A hatóság szerint ezeket a készítményeket korrekten bevizsgálták, átestek a szigorú ellenőrzési és engedélyeztetési eljáráson, minőségükhöz, biztonságosságukhoz nem férhet kétség, de hosszabb távon felmerülhetnek a termékismertetőben nem szereplő mellékhatások. A hazai gyógyszerügyi hatóság arra biztatja a betegeket és az egészségügyi szakembereket is, jelentsék a megjelölt gyógyszerekkel kapcsolatban a nem várt hatásokat. A célra a hatóság weblapján űrlapokat töltöttek fel külön a betegeknek, külön az orvosoknak, illetve a gyógyszerészeknek szólót.

Címkék:
biztosítás, gyógyszer,