Magyarok ezreinek életét teszi tönkre az időjárás

Pénzcentrum2019. június 21. 19:31

A múlt hét végi és az elmúlt napok szélsőséges időjárása miatt összesen mintegy háromezer lakásbiztosítással kapcsolatos kárbejelentésre számít az egyik hazai biztosító. A legtöbb káresemény, 1633 a múlt vasárnap történt, jelentős részük Kelet-Magyarországon.

Vasárnap kezdődött a viharokkal, jégesővel és felhőszakadással járó szélsőséges időjárás, azóta 2614 kárbejelentés érkezett a biztosítóhoz. Az Aegon összesen mintegy négyezer kárbejelentésre számít. Eddig csaknem 39 millió forint értékű kárt fizetett ki ügyfeleinek a biztosító és további mintegy 14,2 millió forintnyi kárigény áll kifizetés alatt - írják közleményükben. A károk átlagos mértéke elmarad a tavaly őszi viharos szezonban tapasztalttól, negyvenezer forint körül alakul.

Felújítanád a lakást? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

A legtöbb kárbejelentés, 705 darab a vihar miatt érkezett, 549 káresemény a jégverés, 536 a villámcsapás miatt, míg 430 eset a felhőszakadás miatt történt. A szélsőséges időjárás ezúttal a keleti országrészben okozta a legtöbb bosszúságot az embereknek, Szabolcs-Szatmár Bereg megyéből 560, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 235, Baranyából pedig 209 beérkezett kárigényt regisztráltak.

A biztosító az alábbi óvintézkedéseket javasolja a viharos időszakban:

  • Húzzuk ki a konnektorból az elektromos berendezéseket, ha hosszabb ideig nem leszünk otthon. A villám okozta elektromos zárlat nem csupán az értékes készüléket teheti tönkre, hanem tűzhöz is vezethet.
  • Sose hagyjuk nyitva az ablakokat, ha elmegyünk hazulról.
  • Rendszeresen ellenőrizzük az épületek tetőszerkezetét, ha meggyengül, intézkedjünk a javításról!
  • Ne hagyjunk kint tárgyakat (kerti bútorok, grilleszközök, nagyobb szerszámok, játékszerek stb.), ha huzamosabb ideig nem vagyunk otthon, vigyük őket védett helyre.
Címkék:
biztosítás, pénz, vihar, biztosító, viharkár, penzcentrum, kártérítés,