Elismerték, ekkora a terrorveszély valójában Magyarországon: van mitől tartani?

Pénzcentrum2024. április 17. 09:01

Magyarország területén továbbra is a 3-as terrorfokozat van érvényben, a magyar emberek biztonságát közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ nincs a hatóságok birtokában.

„Magyarország területén a 3-as terrorfokozat van érvényben, a magyar emberek biztonságát közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ nincs a hatóságok birtokában” – írta kedden a Terrorelhárítási Központ (TEK), hozzátéve: a rendőrség a külképviseletek védelmét megerősítette, fokozottabban ellenőrzik a közintézmények biztonságát, valamint a határátlépéseket.

A készültség szintje azért fontos, mert az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnapra összehívott Védelmi Tanács ülése után egymásnak ellentmondó információk jelentek meg róla. 

A terrorveszély-fokozat besorolását egyébként egy 2015-ös kormányrendelet tartalmazza, ahol a 4-es a legenyhébb, míg az 1-es a kritikus szint. A Népszava szerint a 3-as fokozat akkor rendelhető el, ha „ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak az Európai Unió, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető, de magasabb fokozat bevezetése nem indokolt”.

Címkék:
otthon, biztonság, hatóság, terror, rendvédelem, terrorcselekmény,