Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

PR2024. március 4. 05:00

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami egyúttal azt is jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen. Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az otthonainkat érintő vihar- és vízkárok, miközben az építőanyagok ára jelentősen növekedett, ráadásul sok ingatlan alulbiztosított lehet, így ezért is különösen fontos, hogy széleskörű védelmet nyújtó otthonbiztosítással rendelkezzünk.

Idén márciusban rendkívüli lehetőség áll rendelkezésünkre a lakásbiztosítások újrakötésére, éppen ezért érdemes mindenkinek áttekinteni meglévő szerződését, és kiválasztani a számára legmegfelelőbb otthonbiztosítási konstrukciót. A biztosítás díja mellett célszerű olyan tényezőket is alaposan átgondolni, hogy milyen káresetekre kínál fedezetet a biztosító, vagy mekkora lehet a kártérítési összeg. Nagy a tét, hiszen az ideális biztosítás kiválasztása komoly anyagi segítséget jelenthet egy esetleges káresemény bekövetkeztekor.

Márciusban jó választás lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) védjegyével ellátott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO), amely konstrukció már 13 lakásbiztosítónál elérhető. A pénzügyi felügyelet felmérése alapján ezek az ajánlatok magasabb szolgáltatást nyújtanak, és körülbelül 10 százalékkal kedvezőbbek az egyéb piaci termékeknél. Nincs önrészük, a velük kapcsolatos ügyek digitálisan intézhetők, a leggyakoribb kártípusok tartalmát az MNB szabta meg, a kizárásokat szűkítette, a kárkifizetés pedig gyorsított módon történik.

Az MFO nagy előnye, hogy az alapcsomag elemi károkat és általános, a háztartásokat tipikusan érintő káreseményeket biztosít, beleértve a vízkárt, a betöréses lopást, a rablást és a rongálást, valamint az üvegtörést is. Ezeket az MNB minimum-követelmény jelleggel családbarát, zöld és digitális szempontok alapján egységesítette a csomagban. A személyre szabott konstrukcióban az ingatlan és ingóságok védelmére egyaránt lehetőség van, így ezeknek a részleteknek a feltérképezésére is érdemes időt szentelni.

Hogyan köthetjük újra otthonbiztosításunkat?

Meglévő lakásbiztosításunkat soron kívül, vagyis a következő szerződéses évforduló lejárta előtt felmondhatjuk, és ennek révén átköthetjük azt a mostani vagy egy másik biztosítónál egész március folyamán. Amennyiben a szerződés felmondásáról döntünk, azt ingyenesen, indoklási kötelezettség nélkül megtehetjük írásban legkésőbb március 31-ig. A kérvényben fel kell tüntetnünk a szerződő nevét, a biztosított ingatlan címét és a biztosítás kötvényszámát.

A felmondási idő 30 nap, tehát ha valaki például március 15-én mondja fel a szerződését, akkor április 14-ig érvényes a biztosítási védelem számára. A szerződés felmondása esetén a szerződött ügyfélnek a felmondási idő végéig ki kell fizetnie a díjat. Fontos, hogy a 30 napos felmondási idő végéig kössük meg új lakásbiztosításunkat, különben nem védi szerződés ingatlanunkat, illetve ingóságainkat.

Az ügyfelek eligazodását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapjának Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) és Pénzügyi Navigátor fogyasztóvédelmi oldalaival is támogatja, továbbá a jegybank a leginkább testhezálló MFO-csomag kiválasztását egy online elérhető összehasonlító oldallal is segíti, amely megjeleníti a programban részt vevő biztosítótársaságok ajánlatait.

(x)

Címkék:
biztosítás, mnb, MFO,