Komoly vizsgálatokat ígér az MNB: ilyen még nemigen volt Magyarországon

Pénzcentrum2024. február 27. 12:25

Szeniczey Gergő, az MNB ügyvezető igazgatója szerint 2024 a lakásbiztosítások éve lesz, amely hozzájárul a korábban kitűzött célok eléréséhez, miközben a felügyelet próbavásárlásokkal vizsgálja majd az értékesítési gyakorlatokat és a fogyasztóvédelmet - írja a Portfolio.

2024-et a lakásbiztosítások kiemelt évének nevezte Szeniczey Gergő, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Portfolio Biztosítás 2024 konferencián. Az MNB tőkepiacok és biztosítók prudenciális, fogyasztóvédelmi felügyeletéért és piacfelügyeletért felelős vezetője elmondta, hogy a közeljövőben új módszert, próbavásárlásokat alkalmaznak a lakásbiztosítási értékesítés vizsgálatára.

Az előadása során kifejtette, hogy 2023 jelentős változásokat hozott a biztosítási szektorban. A hozamgörbék visszatértek a 6%-os sávhoz, a biztosítási tartalék mintegy 20%-kal bővült, és javulást mutatott a szektorszintű tőkefeltöltöttség is, amely közel 200%-ot ért el. Emellett az év több mint 5%-os ROE-t eredményezett, míg a bruttó díjbevétel elérte az 1650 milliárd forintot.

Ugyanakkor az MNB ügyvezető igazgatója rámutatott, hogy a biztosítási penetráció stagnálása óta nem tapasztalható növekedés.

Sőt, egy lassan romló penetrációról van szó, itt bőven van tér a fejlődésre

- emelte ki.

A fenntarthatóság jegyében történő gazdasági átalakulás is fontos téma volt. A biztosítói vagyonon belül megfigyelt zöld arány jelenleg 4,5%-ot tesz ki. A termékpiacok tekintetében megfigyelhető volt egy növekedés a rendszeres díjas termékek esetében szemben az egyszeri díjas piac csökkenésével. Kiemelkedően növekedett a nyugdíjbiztosítások aránya 2017 óta, míg az általános unit linked részaránya jelentős csökkenést mutatott. Az etikus koncepció mentén javult az életbiztosítások megtartása is: 2022-re közel 11 év volt az átlagos megmaradás ideje.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az értékesítési gyakorlatok problémáinak kezelése mellett az MNB hangsúlyozza a magas költségeket és tájékoztatási hiányosságokat is. Az ETIKUS 2 koncepcióval bővül a felügyeleti eszköztár, próbavásárlások bevezetését tervezik.

A kgfb-díjak már kompenzálnak az inflációnak megfelelően, míg a kár gyakoriság jelentős csökkenést mutatott. A lakásbiztosítás terén viszont ügynöki túlsúly figyelhető meg.

A lakásbiztosítási piac magas koncentrációját illetve az átlagos lakásbiztosítási díjak tavalyi 18%-os emelkedését is kiemelték. Egy korábbi pilot próbavásárlás során feltárult adat szerint az értékesítők több mint felénél hiányoztak információk Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást illetően - ez lesz egyik fókuszpontja az MNB következő hetekbeli vizsgálatainak.

Címkék:
biztosítás, mnb, biztosító, portfolio, ügyvezető,