Foghatja a fejét több ezer magyar lakástulaj: ilyenre még nem volt példa az országban

Pénzcentrum2023. augusztus 9. 10:28

Összesen 1100 lakásbiztosítási kárt jelentettek be a K&H-nál hétfő délutánig a múlt héten pusztító vihar miatt - közölte a pénzintézet, amely további 1000 kárbejelentésre és 150-200 millió forintos kárkifizetésre számít.

Rég nem látott mennyiségű lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett hétfő délutánig a K&H-hoz a múlt hét második felében az ország nagy részén pusztító vihar miatt - közölte a pénzintézet. Eddig összesen 1100 károsult jelentkezett, de további 800-1000 bejelentésre számítanak. A károk felmérése megkezdődött, a pénzintézet szakértői szerint akár rekordnak számító, 150-200 millió forint összegű kárkifizetésre kerülhet sor. A legtöbb káreseményt Budapestről – ezen belül a XVI. és XVII. kerületekből - valamint Pest vármegyéből jelentettek be az érintettek. A vállalat szakemberei szemlementes és videós kárrendezéssel gyorsítják az ügyintézést az érintett településeken.

Azt tanácsoljákl most és a jövőben is a károsultnak, hogy használják a nap 24 órájában, így hétvégén is elérhető online felületet, ahol gyorsan és egyszerűen bejelenthető a kár, a folyamatban lévő kárrendezés könnyedén nyomon követhető, valamint a hiányzó iratok pótlására is lehetőség van. Tavaly a lakásbiztosítási kárbejelentések közel 85 százaléka érkezett az online platformon keresztül, míg az idén már 95 százalék fölé emelkedett ez az arány, tehát egyre többen választják ezt a kárrendezési megoldást. A kárbejelentés, a kárügyintézés nyomon követése, illetve a szükséges dokumentumok kezelése az idei évtől már a mobilbanki applikáción keresztül is elérhető.

A pénzintézet szakértői arra is felhívták a figyelmet a múlt héten hatalmas mennyiség csapadékkal járó viharok apropóján, hogy még azoknak is érdemes megnézniük a meglévő lakásbiztosításukat, akiknél most nem merült fel káresemény. A lakásbiztosításoknál ugyanis előfordulhat, hogy az évekkel ezelőtt megkötött szerződés nem nyújt teljeskörű fedezetet az esetleges károkra.

Szintén fontos figyelmet fordítani a kiegészítő biztosításokra: egy családi ház esetében például előfordulhat, hogy a lakásbiztosítási szerződésben a meglévő melléképületre, garázsra, vagy éppen a szabadban tárolt ingóságokra nem vonatkozik a biztosítás, márpedig ezekben is komoly károkat tud okozni egy, a mostanihoz hasonló viharos időszak - tették hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép: Mihádák Zoltán, MTI/MTVA 

Címkék:
biztosítás, lakásbiztosítás, vihar, pénzintézet, viharkár, kárbejelentés, bejelentés, viharkárok,