Óriási veszélyre figyelmeztetnek a szakértők: temérdek magyarnak fájhat milliókba a figyelmetlenség

Pénzcentrum2023. május 12. 22:02

A május végi, júniusi eleji viharos időszakban évről évre visszatérő szezonális jelenség a jégverés – a zivatarokkal ilyenkor együtt járó erős szél, villámlás és a rövid idő alatt lehulló intenzív eső mellett. A szélsőséges időjárás komoly károkat okoz az ingatlanokban és a szabadban hagyott vagyontárgyakban. Az Aegon adatai szerint az elmúlt öt évben megduplázódott a jégverésből eredő károk száma, az okozott anyagi kár mértéke pedig a sokszorosára emelkedett – Magyarország vezető lakásbiztosítója egyedül 2022-ben közel egymilliárd forintot fizetett ki emiatt. A szakértők szerint fontos a kármegelőzés, de mivel váratlanul lecsapó időjárási jelenségről van szó, a leghatékonyabb óvintézkedés a biztosítás.   

Az évről-évre egyre intenzívebben tomboló viharok súlyos károkat okozhatnak az otthonokban. Az előttünk álló szélsőséges időjárású hetekben-hónapokban az erős szél, az eső, de leginkább a jégeső idején a tetőcserepek, egyéb fedőanyagok megsérülhetnek vagy eltörhetnek. A tetőhéjazat sérülése beázást vagy vízszivárgást eredményezhet, ami károkat okozhat a falakban, a mennyezetben, vagy akár a berendezésben is. A jég kárt tehet a járművekben, a kerti bútorokban, a kerítésben, a kültéri dekorációban és más udvari vagyontárgyakban. A legtöbbször a jégveréssel együtt járó erős szél gyakran dönt ki fákat is, amelyek szintén jelentős károkat okozhatnak.  

Az Aegon, Magyarország piacvezető lakásbiztosítójának adatai szerint az elmúlt öt évben a jégveréssel kapcsolatos károk folyamatosan emelkednek. A biztosító adatai szerint 2018-ban összesen 3058 káresetre valamivel több mint 173 millió forintot fizetettek ki ügyfeleiknek. 2021-ben 7672 eset után 972 millió forint kifizetést teljesítettek. Tavaly 6616 jégkárt rendezett a biztosító, 941 millió forint értékben. Öt év alatt összesen közel 25 ezer esetre több mint 2,5 milliárd forintot utaltak ügyfeleiknek. A legtöbb kár a tetőkben, előtetőkben, a medencékben és a redőnyökben keletkezett.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az ingatlanok műszaki állapotát és figyeljünk a karbantartásra. A kármegelőzéshez hozzátartozik, hogy védjük az udvaron található tárgyainkat az időjárás viszontagságaitól. Ezek lényeges lépések, de a szélsőséges körülményekre nem elegendő válaszok: az egyetlen százszázalékos megoldás a biztosítás. A viharszezon kezdete előtt ellenőrizzük a lakásbiztosításunkat, hogy az megfelelően fedezze az esetleges károkat. Érdemes konzultálni a biztosítóval, hogy a jégkárokra milyen védelmet tartalmaz a szerződésünk, szükség esetén célszerű átdolgozni a régebbi konstrukciókat

– hívta fel a figyelmet az adatok kapcsán Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakember hozzátette: a legtöbb viharkár-bejelentés jellemzően májusban és júniusban érkezik hozzájuk, mert hagyományosan ezek a legviharosabb hónapok az évben. Mint elmondta, a károk jellege az otthon típusától, felszereltségétől és természetesen az időjárási körülményektől is függően változó lehet, a körültekintően megkötött és rendszeresen valorizált biztosítás ugyanakkor megfelelően széles körű biztonságot nyújt. 

Címkék:
biztosítás, aegon, szél, magyarország, kár, károk, káresemény, viharos szél, szélsőséges időjárás,