Az egész országban felbőgnek a vészjelző szirénák: ne ijedj meg, ez áll a háttérben

Pénzcentrum2022. április 11. 09:00

Senki se essen pánikba, ha ezt hallja! Ma 11 órától országszerte több. helyen is tesztelni fogják a vészjelző szirénákat, jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldalán.

Az orosz-ukrán háború kitörésére való tekintettel az elmúlt egy hónapban csökkentett üzemű teszteket hajtottak csak végre a lakossági riasztó rendszerrel a mai nap teljes körű próba fog következni 11 órától, a pontos helyszínek listáját itt lehet olvasni.

Az eredeti menetrend szerint ez a gyakorlat még március 7-én lett volna esedékes, de a háborús helyzet miatt ezt végül elhalasztotta a katasztrófavédelem. A MoLaRi-rendszert, amit a Belügyminisztérium üzemeltet Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Loading...

Maga a gyakorlat több részből áll, és néhány percet fog igénybe venni: először figyelmeztetnek minket, hogy pontosan mit hallunk, majd egy fülsüketítő sziréna fogja megzavarni a reggelünket, amit egy újabb figyelemztetés követ majd kétszer fél percig tartó szünettel megszakított hangjelzés újfent. De a következő ilyen gyakorlatra csak szeptemberben fog sor kerülni.

Címkék:
gyakorlat, teszt, katasztrófavédelem, riadó, tesztüzem,