Térképen a hazai lakásbetörések: meglepő, mire utaznak most a tolvajok

Pénzcentrum2022. március 27. 07:01

A fővárosban történt a legtöbb lakásbetörés és betöréses lopás 2020-ban. A hatósági statisztikák szerint ugyanakkor mindkét bűncselekmény esetében Zala megye a legbiztonságosabb, legalábbis itt regisztálták a legkevesebb esetet. Korábban a biztosítótársaságok azt is elárulták, hogy milyen értéktárgyakra utaznak leggyakrabban a bűnözők, és az is kiderült, hol keresik először a szajrét a lakásban.

A járvány első évében igencsak visszaesett a betöréses lopások száma hazánkban a bűnügyi adatokat összesítő PRE-STAT statisztikái szerint. Ugyanis mialatt 2020-ban csak 11 ezer ilyen esetet regisztráltak, addig 2016-ban még 23 ezernél is több betörés történt.

Ha tízéves távlatban vizsgáljuk a hazai betörési statisztikákat, akkor látható, hogy bő egy évtized alatt negyedére esett vissza a bűnesetek száma itthon. Hasonló a helyzet a lakásbetörésekkel is, amelyekből 2020-ban 6983-at regisztráltak, 2018 előtt pedig még négyszámjegyű volt az esetszám Magyarországon.

Loading...

Ami a megyei bontást illeti, lakásbetörések tekintetében a legsűrűbben lakott főváros vezet 1274 esettel, második Pest megye 903-al, Borsodban pedig 812 ilyen bűncselekményt regisztráltak a magyar hatóságok.

Loading...

A lista másik végén Zala megye áll 63 lakásbetöréssel, Komárom-Esztergomban 83 esetet jegyeztek vel, Csongrád-Csanádban pedig 91-et.

Ha a betöréses lopásokat nézzük - itt ugye nem feltétlenül magánlakásokba hatoltak be a bűnözők -, akkor szintén Budapest vezet 1846 bűncselekménnyel, a második pedig Borsod, ahol 2020-ban 1394 betöréses lopást regisztráltak. A harmadik Pest megye 1368 esettel, a többi megyében pedig már ezer alatti számokat mértek.

Loading...

A legkevesebb ilyen bűncselekmény szintén Zalában történt, 166 darab, de Csongrád-Csanádban (168) és Vas megyében (169) sem történt sokkal több betöréses lopás.

Itt keresik leggyakrabban a szajrét

Ha már megtörtént a baj, a kár valamennyire enyhíthető, ha van lakásbiztosításunk, ugyanis a legtöbb ilyen konstrukció védi az ügyfeleket a betőrés ellen, a biztosítő megtéríti a kárunkat. A társaságok korábban azt is elárulták, hogy milyen értéktárgyakra utaznak a hazai bűnözők, tapasztalataik szerint mik azok, amik leggyakrabban eltűnnek a magyar lakásokból, házakból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Groupama szerint a betörések "súlya", kárhányada csökken az elmúlt évtizedekhez képest, ugyanis ma már megfizethetőek azok a vagyontárgyak, melyek korábban nem, vagy nehezen voltak elérhetőek, ezért a standard betöréses lopásból jellemzően eltulajdonított vagyontárgyak sora csökken. Ugyanakkor még mindig vannak olyan értékek, amelyeket előszeretettel tulajdonítanak el a betörők. Ezek pedig nem mások mint:

  • ékszer,
  • otthon tárolt pénz, nemesfém  - sajnos gyakran maguktól a károsultaktól jut el az információ az otthon tárolt értékes vagyontárgyakról olyanok részére, ahová nem kellene,
  • laptop - jobb minőségűek elsősorban,
  • épülő, de már lezárt lakóépületből a közvetlenül a beépítés előtt letárolt gépészeti berendezések,
  • melléképületekből a motoros kéziszerszámok - jellemzően ezekből is a jobb minőségűeket keresik,
  • egyedi, nagyértékű vagyontárgyak, ha vannak, például értékes hangszer.

Az Allianz szerint a digitális technológiák elterjedtsége miatt egyre nagyobb arányt képviselnek az okos eszközök terhére elkövetett lopások is. E körben az okosotthon felszerelések, a smart játékok és még a smart pet eszközök is célpontjai lehetnek a betöréseknek. Mindemellett találkozunk szezonalitással is, például a téli disznóvágási időszakban nem egyszer a mélyhűtőben tárolt élelmiszerek bánják a betörők látogatását. Hozzátették: az elkövetők körében a készpénz a legkedveltebb, de a betörők szívesen visznek nagy értékű elektronikai eszközöket is (tévék, laptopok, mobiltelefonok stb.). De ugyanígy gyakori szerintük a családi ékszerek eltulajdonítása is.

Az Aegon listáján a készpénz, illetve az elektronikai kütyük mellett szerepelt még a márkás órák, illetve a nívós ruházat is, amire a rosszfiúk szívesen utaznak. A biztosító emellett elárulta, hogy

kisebb értékű betörésnél a hálószobában, a nappaliban a szekrényekben keresik a készpénzt, az ékszereket a tettesek. Nagyobb értékű betörés károknál a fali széfet, a pénzkazettát keresik.

A K&H ügyei azt mutatják, hogy az eltulajdonított tárgyakban az elmúlt évhez képest nem történt változás, még mindig a készpénz, ékszerek, laptopok, tabletek, mobiltelefonok, kerti gépek és kisebb műszaki cikkek a leggyakoribb tételek

Címkék:
biztosítás, lakásbiztosítás, készpénz, rendőrség, betörés, bűnözés, térkép, megye, bűnözők, betörő, lakásbetörés,