Dörzsölt hálapénz-kommandók: így buktatják le a feketéző orvosokat, ápolókat, betegeket

Pénzcentrum2021. február 11. 13:29

Március 1-től útnak indulnak a hálapénz-kommandók, hogy lebuktassanak orvost, ápolót, beteget. A tesztek alkalmával az NVSZ speciális képzettségű munkatársai a valóságban is előforduló élethelyzetet teremtenek. A vizsgált egészségügyi dolgozót megvesztegetni próbáló beteg vagy hozzátartozó szerepét játsszák el - írja a Metropol.

Hálapénzt adni március 1-től bűncselekmény lesz. Ráadásul mind az adó, mind a kapó felet felelősségre lehet vonni, legyen az orvos, beteg, a betegnek a hozzátartozója vagy ápoló. Az ellenőrzést március 1-től a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) végezi majd, méghozzá igen dörzsölten:

A teszt alkalmával, megalapozott indokok alapján és előzetes ügyészi engedély birtokában a szolgálat speciális képzettségű munkatársai a valóságban is előforduló élethelyzetet teremtenek. A vizsgált egészségügyi dolgozót megvesztegetni próbáló beteg vagy hozzátartozó szerepét játsszák el

- mondta el a lapnak Váradi Piroska rendőrezredes, a NVSZ egészségügyi szolgáltatók védelmi főosztályának vezetője. A tesztnek az a célja, hogy kiderüljön, az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a vesztegetési összeget, illetve visszaél-e hivatali vagy munkaköréből fakadó helyzetével. A törvény megszegése, annak életbelépése után egészségügyi dolgozó esetében 3 év szabadságvesztés is lehet.

Ha valaki mégis önként adna ajándéktárgyat, akkor figyelnie kell arra, hogy annak értéke ne haladja meg a mindenkori havi minimálbér 5%-át. Ez idén 8370 forint. Ha ezt valaki átlépi, vagy pénzt ajánl fel, az ő büntetése 1 évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, teszt, vesztegetés, hálapénz-kommandó, nvsz,