Akadozik a vakcinák elosztása: kinek előbb, kinek később juthat majd oltóanyag

Népszava2021. február 3. 09:31

Meglehetősen lassan, akadozva jutnak információhoz a háziorvosok és így az oltatásra várók. Olyannyira, hogy a háziorvosok egy része már az oltandó páciensek listáját is hiába várta, noha korábban megígérték azt minden praxisnak.

Nem kapták meg levélben a "kiválasztottak" listáját a háziorvosok, maguknak kellett utánajárniuk, kit is kellene beoltaniuk. Nem zökkenőmentes a felkészülés - írja a Népszava. Csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon - közölte György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Hozzátette: az érintetteket már vélhetően értesítette is a háziorvosuk, de szerdáig keresni fogja őket. Ez utóbbi kijelentése nem feltétlenül pontos: a lap információi szerint a háziorvosok egy része már az oltandó páciensek listáját is hiába várta.

Borsodban a háziorvosok a kormányhivatal tisztiorvosától kértek segítséget, kit is kellene oltaniuk, de az illetékes sem rendelkezett erről információval. Később aztán az egyik háziorvos addig kutakodott a világhálón, mígnem rátalált a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján a változásjelentések közé eldugva egy furcsa fájlra. Nos, ez volt az ő listája. A háziorvos tájékoztatta a lista megtalálásáról a tisztiorvost, aki aztán már mint hivatalos tájékoztatást küldte körbe a hozzátartozó praxisoknak az internetese elérési útvonalat.

Több helyen a nehezen megtalált listák is zavart keltettek: volt ugyanis, ahol csak néhány embert, másutt több tucat pácienst jelöltek meg oltandóként. Utóbbi esetekben elbizonytalanodott az orvosok egy része, hiszen nem tudták, ki választja ki a hozzá sorolt 60-70 emberből azt a 16-ot, akit most csütörtöktől oltani kell. Tíz-tíz ember az adott praxisban, és minden körzetből hat-hat páciens a megyei vagy városi kórházi oltópontokon kapja meg a vakcinát.

Az országban mintegy 5000 praxisnak készült lista a legidősebb páciensekről, de a körzetek közül eredetileg is csak 1800-ba jutott volna oltóanyag. György István államtitkár tegnap már azt közölte: csak 1080 praxis kap 1-1 ampullát. Mivel egy ampulla 10 embernek elég, ez a mennyiség több mint 10 ezer ember beoltását teszi lehetővé.

Címkék:
oltás, vakcina, legidősebb ember,