Fontos bejelentés a Pfizer-BioNTech oltóanyagról: ennek örül egész Európa

MTI2021. február 1. 15:07

Az AstraZeneca után a BioNTech is az Európai Uniónak szánt oltóanyag-szállításainak növelésére készül, a német biotechnológiai cég hétfői bejelentése szerint a második negyedévben akár 75 millióval is több adag érkezhet a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen kifejlesztett vakcinájukból.

Német hírportálokon ismertetett közleményében a BioNTech pénzügyi és ügyvezető igazgatója, Sierk Poetting kifejtette, hogy befejezték a gyártási kapacitás növelését szolgáló átalakítást a Pfizer belgiumi üzemében, és a terveknek megfelelően halad az amerikai partnertől független, németországi, marburgi üzemük kialakítása.

Az új gyár beindításához szükséges engedélyeket már beszerezték, a termelés februárban elindulhat. A vállalat tovább dolgozik azért, hogy február közepétől ismét több oltóanyagot szállíthasson, és így maradéktalanul teljesítse az EU-nak az első negyedévre tett szerződéses vállalásait.

A kapacitás jelentős bővítése révén az év egészét tekintve a korábban ütemezett 1,3 milliárd helyett kétmilliárd adag oltóanyagot állíthatnak elő, és az április-júniusi időszakban a tervezettnél akár 75 millióval több adagot szállíthatnak le az EU-tagországoknak - áll a közleményben.

A Pfizer/BioNTech vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban. Az oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött. A beszerzéseket a tagországok megbízásából intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején  további 300 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést a gyártókkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen vasárnap bejelentette, hogy az AstraZeneca is több oltóanyagot biztosít a tagországoknak. Az amerikai gyógyszeripari cég a korábbi terveiben szereplő 31 millió helyett 40 millió adagot szállít az első negyedévben. A cég azt is vállalta, hogy szállításait az eredeti menetrendhez képest egy héttel korábban elkezdi, és bővíti gyártókapacitását az EU-ban - ismertette a német politikus.

Az AstraZeneca terméke az EU-ban a harmadik a SARS-Cov-2 elleni oltóanyagok sorában a Pfizer/BioNTech és az amerikai Moderna vakcinája után. A brüsszeli bizottság 400 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést a gyártóval, és pénteken adta ki a forgalmazási engedélyt.

Címkék:
biztosítás, oltás, ursula von der leyen, von der leyen, biotechnológia,