Operatív Törzs: tízszer annyi pedagógus is lehet fertőzött, mint ahányat kiszűrtek a tesztekkel

Pénzcentrum2021. január 4. 11:55

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján György István beszélt arról, hogy a január 2-án és 3-án tesztelt több mint 20 ezer pedagógus 1,1 százaléka pozitív eredményt kapott. A tanárok közül többen, óvodapedagógusok közül kevesebben mutattak pozitív eredményt. 

György István ismertette az óvodai és iskolai dolgozók teszteléseinek eredményeit. Elmondta: a tesztet összesen 220 ezer köznevelésben és szakképzésben dolgozó pedagógus számára, országosan 99 helyszínen biztosították; a mintavételt 263 csapat végezte. A részvételi arány a 10 százalékot sem érte el. 

Összesen 20744 letesztelt dolgozó közül 209-en produkáltak pozitív eredményt, ezt 1,1 százalékot jelent. Ez a részvételi arány rendkívül alacsony. December első hetében az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka vett részet az ingyenes koronavírus-tesztelésen: akkor a részt vevő pedagógusok 2,3 százaléka, 811 óvodai és 2170 iskolai dolgozó bizonyult fertőzöttnek.

Akkor nagyjából 130 ezres, január 2-án és 3-án csak 20744-en vettek részt. Ha a húszezres mintán végzett vizsgálatokból kimutatott 1,1 százalékos arány országosan érvényes lenne, akkor több mint 1900 pedagógus lenne így is fertőzött. Így tízszer annyi fertőzött pedagógus is lehet, mint ahányat a tesztekkel kimutattak és karanténba került. 

Bizton állíthatjuk, (....) hogy a megbetegések terén csökkenő tendenciát találunk

- mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos, majd ismertette a napi járványadatokat. Beszámolt arról is, hogy eddig mintegy 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltását. Arra biztatta az egészségügyi dolgozókat, éljenek a lehetőséggel. Közölte, hogy kedden újabb adag, 39 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik az országba. Legelőször azokat az egészségügyi dolgozókat oltották be, akik a sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásban vesznek részt. 

Jelenleg a más területen, de szintén a kórházi ellátásban résztvevők oltása zajlik, és hétfőn közvetlenül azon intézményekbe is szállítanak oltóanyagot, ahol korábban jelentkeztek a vakcinára. Ennek célja, hogy a munkatársaknak még az oltópontig se kelljen elmenniük, hanem helyben, a munkahelyükön juthassanak hozzá a védőoltáshoz - ismertette. Müller Cecília úgy fogalmazott, 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a cél az, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több ember kapja meg a védőoltást.

Hozzátette: fontos, hogy az emberek felismerjék a védőoltások jelentőségét, mert ezzel nemcsak saját magukat, hanem a környezetüket is megvédhetik a súlyos szövődménnyel járó vírusfertőzéstől. Aki a közelmúltban esett át a fertőzésen, annak a szervezetében körülbelül hat hónapig termelődik ellenanyag a vírussal szemben - mondta el. Ugyanakkor nekik is azt javasolta, jelentkezzenek a védőoltásra, hiszen akadálya nincs az oltás felvételének.

Arra a kérdésre, hogy a gyerekek mikor kaphatnak oltást, Müller Cecília jelezte: a Pfizer-BioNTech által gyártott vakcina 16 éves kor alatt nem adható, mert ebben a korosztályban nem volt kellő számú klinikai vizsgálat. A fiatalok azonban kevésbé veszélyeztetettek - mondta -, náluk nem jellemző a súlyos lefolyás, de zajlanak klinikai vizsgálatok a gyerekek részére adható oltással is.

Kiss Róbert tájékoztatott, hogy december 31-én, szilveszter éjjel és az elmúlt hétvégén 2274 intézkedés történt a kijárási korlátozás, illetve kutyasétáltatási szabályozás megszegése miatt. 

Címkék:
operatív törzs,