Veszélyes tévhiteket cáfolt meg a pécsi tudós: nem okoz meddőséget a korona-vakcina

Pénzcentrum2020. december 30. 08:57

Fontos kérdésekre válaszolt egy videóbejegyzésben Kemenesi Gábor virológus. A  Pécsi Tudományegyetem munkatársa többek között beszélt arról, hogy sikerült ilyen gyorsan kifejleszteni a Covid-vakcinát, ahogy arról is miért teljesen alaptalanok azok a rémhírek, hogy az új vakcina meddőséget okozna.

Friss videóbejegyzésben válaszolt az új koronavírus-vakcinát érintő kérdésekre a Pécsi Tudományegyetem munkatársa, Kemenesi Gábor virológus. A tudós többek között elmondta, hogy nem a mostani vakcina kifejlesztése volt veszélyesen gyors, hanem az eddigieké nagyon lassú.

A szakember ezen felül olyan súlyos tévhiteket is megcáfolt, mint például, hogy az új koronavírus meddőséget okozna. Ez úgy merült fel, hogy az interneten mostanában terjedni kezdő tévhit szerint az oltóanyag a méhlepényben található szincicin fehérje ellen is immunitást alakít ki, mert az nagyon hasonlít a vírus tüskefehérjéjéhez. Kemenesi erre röviden annyit mondott:

nagyon nem, mert teljesen különböző fehérjékről van szó.

Az oltást követő allergiás reakciókkal kapcsolatban a szakember elmondta, a világon eddig 4 és fél millió ember kapta meg a Pfizer/BioNTech oltóanyagát, és csak néhány esetben tapasztaltak allergiás reakciót. Ez minden más oltóanyagnál előfordul, de ettől még ki kell vizsgálni.

Kemenesi elmondta azt is, miért nem kapják az oltást egyelőre kismamák, és a betegségen nemrég átesettek. Ahogy beszélt arról is, hogy vizsgálatok arra egyelőre nem tértek ki, hogy a beoltottak tudnak-e tünetmentesen fertőződni, és tovább tudják-e adni a vírust.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, oltás,