A koronavírus második hulláma mégsem az első feléledése: több mutáció is terjed

hvg.hu2020. december 4. 21:01

Több száz vírusminta felhasználásával elkészült az első nagyobb léptékű, magyarországi tudományos elemzés a koronavírus 2020-as járványhullámairól.

E szerint Magyarországon február végén és március első felében észlelték a koronavírus jelenlétét, vagyis hibás az a vélekedés, amely szerint a kórokozó már korábban is terjedt volna az országban. A minták alapján pedig megállapítható: nálunk elsősorban az Olaszországból kiinduló változatok terjedtek el - írja a hvg.hu.

A kutatók szerint a SARS-CoV-2 fertőzés hazai második hulláma független a tavaszi járványterjedéstől: a jelenlegi járványügyi helyzet nem a tavaszi időszakban kialakult és lappangva terjedő fertőzési láncok folytatása, hanem a nyár közepén történt újbóli behurcolások eredménye.

A vizsgálat megállapította, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus terjedése során már rövid távon is mutációkat halmoz fel. A genom módosulásának üteme nagyjából kéthetente 1 mutáció, amelyek a fertőzöttek szervezetéből kimutatott kórokozók genetikai vizsgálatával nyomon követhetők.

 

 

Címkék:
biztosítás, járvány, tudomány, mutáció, covid,