Müller Cecília: ha szükséges, további korlátozások jönnek

Pénzcentrum2020. november 19. 16:01

Folyamatosan vizsgálják a védelmi intézkedések hatékonyságát, és azt, hogy szükség van-e további korlátozásokra - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: a november 11-én bevezetett intézkedések eredménye két hét elteltével lesz látható. Az országos tisztifőorvos hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb kutatása szerint, ha az emberek 95 százaléka viselné a maszkot, "akkor nagy valószínűséggel nem lenne szükség további intézkedésekre".

Kitért arra is: megjelent a kormányrendelet a napokban induló célzott, csoportos gyorstesztelésekről. A szociális, egészségügyi, nevelési és oktatási intézményekben dolgozók szűrése jelentős logisztikai szervezést igényel, de a rendszer felkészült rá - mondta.

A tesztelés önkéntes és ingyenes. Annak, aki fertőzöttnek bizonyul, jeleznie kell ezt a háziorvosának. A háziorvos rögzíti az adatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi rendszerében, ezután kezdődik a kontaktuskutatás - tette hozzá Müller Cecília.

(Címlapkép - MTI/Vasvári Tamás)
Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, kijárási tilalom, müller cecília, logisztikai központ,