Hiába szabályozták a tesztelés árát: sok helyen már el sem végzik a mintavételt

Pénzcentrum2020. szeptember 22. 10:43

Hiába korlátozták hétfőtől a laborokban a koronavírus fertőzést kimutató PCR-tesztek árát 19 500 forintra, vannak olyan cégek, amelyek továbbra is 36 500 forintért végzik el azt. Más laborok, éppen amiatt, hogy nem gazdaságos hatósági áron tesztelni, csökkentik a mintavételek számát, vagy nem vállalják tovább a tesztek elvégzését.

Van olyan cég, amely továbbra is az eredeti áron végzi el a PCR-tesztet koronavírusra, miközben hétfőtől a 19 500 forintos hatósági ár lenne érvényben. Ezt úgy tehetik meg, hogy különböző jogcímeken - kiszállási vagy kényelmi díj felszámításával - pótolják a kiesést, derült ki az RTL Híradó riportjából.

Az országos tisztifőorvos szerint a mintavétel és az analízis ára nem lehet több 19 500 forintnál, ennél többet pedig nem kérhetnek el a magánszolgáltatók. Ugyanakkor egy panaszos néző elmondása szerint, az általa megkeresett négy szolgáltatóból három a hatósági ár miatt felhagyott a koronavírustesztek elvégzésével. Egy nyilatkozó háziorvos szerint amiatt nagyobb teher nehezedik majd az állami mintavételi helyekre.

Címkék:
vizsgálat, teszt, labor, pcr,