Alapjaiban szerveznék át a háziorvosi rendet Magyarországon: így minden jobb lenne?

Világgazdaság2020. június 23. 09:28

Nem kelendők a háziorvosi praxisok, ezért licitet kellene kiírni a megüresedő körzetekre a jelenlegi mechanikus támogatás helyett az orvosi kamara javaslata szerint - írja a Világgazdaság. 

Mivel nem igazán kelendőek a háziorvosi praxisok, ezért a támogatási rendszer megváltoztatását és egy praxisalap létrehozását is tartalmazza az az összefoglaló, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége állított össze a hazai alap- és járóbeteg-szakellátás problémáiról - tájékoztatta a lapot Nagy Ákos, a MOK alelnöke.

Ezt az úgynevezett praxisalap a praxisvásárlási és letelepedési pályázatokra szánt összeget egészítené ki, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kezelné. Ennek egyik lényegi eleme a cikk szerint, hogy az új metódus szerint a nyugdíjba készülő orvost már nem érné vagyonvesztés, mert a praxisát a praxiskezelő olyan áron vásárolná tőle vissza, amely tükrözi annak nagyságát és a benne töltött időt. A praxisra jelentkező nem kapna automatikusan támogatást, hanem licitálnia kellene rá.

A licit szükség esetén lehet negatív is, azaz a praxiskezelő fizetne a nála lévő, kevésbé kelendő praxis vállalásáért. Ez az alelnök szerint rugalmasabbá tenné a támogatási rendszert, amivel konszolidálódhatna a praxispiac, ami pedig ahhoz vezetne, hogy nőne a körzetek betöltöttsége. 

Minden praxist el kellene tudni adni, de az alulfinanszírozottság miatt nem kelendők, a praxispiac nem működik az eredeti céloknak megfelelően

- mondta Nagy Ákos, aki keszthelyi alapellátó fogorvosként dolgozik.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, háziorvos, praxis,