Koronavírus: a betegek 35 százaléka 70 év feletti, 60 beteg van lélegeztetőgépen

Pénzcentrum2020. április 16. 12:33

Az Operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos tájékoztatása szerint 1652 fertőzöttet tartanak nyilván. Az elhunytakról elmondta: jellemzően idősek, krónikus betegségben szenvedtek. Kiemelte, hogy már közel 200-an meggyógyultak. A fertőzöttek közül sokan vannak otthonaikban, nem szorulnak intézményi ellátásra, viszont egyre nő azoknak a száma, akik kórházi ellátást igényelnek.

Korcsoportos eloszlást tekintve az összes fertőzött 35%-a 70 évnél idősebb. Müller Cecília kiemelte:súlyozottan érintettek a 80 év felettiek. A 15 éven aluliak közül kerül ki a hazai betegek 2%-a. A tisztifőorvos azt is ismertette: 722 főt ápolnak kórházban koronavírus fertőzés miatt, ebből 7 gyermek áll kezelés alatt. 60 felnőtt beteg pedig lélegeztetőgépen van. 

Az idősothonokkal kapcsolatban felmerült az elmúlt napokban, hogy visszaküldhetik-e a kórházak tesztelés nélkül a lakókat. Müller Cecília azt mondta, ha az idős jó egészségnek örvend, az önként vállalt karantén elégséges védelem. A tesztelés akkor biztonságos, ha 48 óán belül két negatív tesztet produkál a beteg. Hogyha nem kerül sor tesztelésre, akkor is elbocsátható a gyógyult idős - de fennállhat a pozitivitása, akkor is visszamehet az idősek otthonába, és ott vonulhat karanténba. A 14 napos elkülönített megfigyelés kellő biztonságot nyújt. 

A sajtó megkeresésére Müller Cecília elmondta: nem jellemző az, hogy fiatal, krónikus betegségben nem szenvedő emberek súlyos tüneteket produkáljanak a koronavírus-fertőzés következtében. 

Címkék:
biztosítás, tájékoztató,