Koronavírus: itt az új ajánlás, csak a legdurvább csonttöréseket fogják műteni

Pénzcentrum/Index.hu2020. március 31. 22:33

A koronavírus járvány idején minden lélegeztetőgépre szükség lehet, ezért az Egészségügyi Szakmai Kollégium traumatológia- és kézsebész tagozata új ajánlást tett közzé a törések és egyéb baleseti sérülések ellátására. Ha a járvány kiterjed, az ajánlás szerint ahol lehet, kerülni kell a műtétet - írja az Index.

Most válik igazán kézzelfoghatóvá, miért is ró óriási terhet az egészségügyi rendszerekre a kiszámíthatatlan koronavírus. Nehéz megjósolni, hány lélegeztetőgépre, aneszteziológusra, képzett asszisztensre lehet szükség a járvány felfutásakor Magyarországon. A lélegeztetőgépek és a hozzájuk értő személyzet szorosan a kórházi műtőkhöz kötődik. Ha ők a súlyos koronavírusos betegek ellátásával lesznek elfoglalva, más műtétekre nem lesz hely, szakember és idő sem - írja a lap.

Jól mutatja a dilemmákat az az ajánlás, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának égisze alatt működő Egészségügyi Szakmai Kollégium traumatológia- és kézsebész tagozata készített kifejezetten a koronavírus-járvány miatt. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján megjelent dokumentum szerint a tagozat új eljárásrendet javasol a baleseti sérültek ellátásához, ahogy mostanra az összes orvosi szakma elkészítette új protokollját a halasztható beavatkozásokról a koronavírusos időkre.

A traumatológiai- és kézsebészeti tagozat véleménye szerint a traumatológiai ellátás szűkítése és megváltoztatása két lépcsőben indokolt a járvány idején - írják. Első lépésként olyan korlátozásokra van szükség, amelyek csökkentik a fertőzésveszélyt az orvos-beteg és a beteg-beteg kapcsolatok során, olvasható a dokumentumban. Ennek érdekében a nem nyílt és komolyabb csontelmozdulással nem járó bokatöréseket és csuklótöréseket az orvosok legfeljebb kézzel teszik helyre, majd a hagyományos módon sínbe helyezik, rögzítik, gipszelik

Kivételt jelentenek ez alól az idős korosztályt érintő csípőtáji törések. Ennél a betegségcsoportnál ugyanis a beteg hosszú ideig tartó kórházi kezelése, ágyban fekvése komoly szövődményeket és magasabb halálozást okozhat. Az ajánlás szerint a 65 évesnél idősebb korosztályt különösen veszélyezteti a fertőzés és egyéb szövődmények, ezért náluk minden más esetben a műtét elkerülését javasolják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új ajánlás  arra az esetre is javaslatot tesz, ha a járvány miatt megnövekedett lélegeztetési igények miatt már nem lesz elég aneszteziológus. Ebben az esetben már csak "a testüreg megnyílásával járó sérülések, a politraumatizáció, az életet veszélyeztető központi idegrendszeri, cranio-sacralis (koponyacsonti) sérülések, vérzések és nyílt törések, valamit a szakmailag indokolt sürgős szükség műtétei, például kompartment szindróma (az izmok elhalásával járó, súlyos, végtagot veszélyeztető állapot) jelentenek halaszthatatlan műtéti indikációt" - írják a portál a frissen közzétett dokumentum alapján.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, járvány, ellátás, törés,