Komoly veszély a magyar óvodákban: így védd meg a gyereked a bajtól

Pénzcentrum2019. december 15. 18:00

Mit tegyenek a kicsik, ha megrúgják, megharapják az óvodában, vagy fellökik az iskolában, esetleg a csúszdáról leszorítják a nagyobbak? A szakértő szerint néhány egyszerű technika elsajátításával a gyerekek eredményesen tudják megvédeni saját magukat és énhatáraikat.

A közösségi agresszivitás szinte minden bölcsődében és óvodában megjelenik. A gyerekek egyszer az áldozat szerepébe kerülnek, máskor pedig éppen ők okoznak fájdalmat a másiknak. A kooperatív technikák a megelőzés szempontjából a lehető legjobb választások, a ténylegesen kialakult konfliktusok esetében azonban már nem hatékonyak. Mit lehet ilyenkor tenni? Mire tanítsa a szülő a gyermekét, hogy ne legyen áldozat és ő se bántson másokat? Ezeket a kérdéseket tisztázza Magyarország első önvédelmi mesekönyve.

Immáron öt éve tartok óvodásoknak önvédelmi órákat. Bátran kijelenthetem, hogy az esetek túlnyomó többségében azokat a gyerekeket hozzák hozzám, akiket bántanak az óvodában vagy a bölcsödében

- mondja Kovács Ildikó önvédelmi szakértő. Hozzáteszi: 3-4 alkalom után már a gyerekek határozottan tudják jelezni a határaikat.

Önvédelmi technikák a legkisebbeknek

Természetesen a szülői beszélgetések, a szülői, illetve pedagógusi segítség ezekben a helyzetekben nagyon fontos. Magyarország első önvédelmi mesekönyve és a hozzá tartozó kirakó remek eszköz lehet mind a gyermekek, mind pedig a szülők, illetve az óvodapedagógusok, kisgyermeknevelők számára, hogy a helyzeteket megbeszéljék, feldolgozzák.

A gyerekek a leggyakrabban hogyan bántják egymást? Civakodnak, meghúzzák egymás haját, egy-egy játékért akár még arra is képesek, hogy a falhoz szorítsák a társukat. Aztán ott van a vicceskedésnek szánt, ám annál veszélyesebb táskavisszahúzás, de a kicsiknél nem egyszer fordulnak elő dühkitörések, amelyek rombolásban, rugdosásban, sőt, akár harapásban is megnyilvánulhatnak

- magyarázza a szakértő.

Címkék:
biztosítás, gyerekek, óvoda, verekedés, önvédelem,