Aljas trükkel portyáznak ravasz tolvajok decemberben: veled már próbálkoztak?

Pénzcentrum2019. december 14. 16:03

Az idei évben is rárepültek a zsebesek a karácsonyi forgatagra, a plázákaban éppúgy pórul járhatunk, mint a karácsonyi vásárokban. Ráadásul a rafkós tolvajok már nem csak készpénzre, ékszerekre utaznak, ha óvatlanok vagyunk, még a bankszámlánkon lévő pénzhez is hozzáférhetnek. Mutatjuk, mire kell figyelni.

Bűnügyi jelentések szerint decemberben jellemzően megszaporodnak a bűncselekmények. A legnépszerűbb ilyenkor persze még mindig a zseblopás, de a bűnözők nem csak a zsebeinkben lévő értékekre utazhatnak, ilyenkor az autóban maradt értékeink is nagyobb veszélyben vannak. Ezeket jellemzően zsúfolt helyeken, többek között

  • az utcán,
  • tömegközlekedési eszközökön,
  • piacokon, vagy
  • bevásárlóközpontokban követik el.

Ezért nagyon fontos, hogy pénzünket, bankkártyánkat, egyéb más értékeiket már akkor tegyük biztonságos, nem észrevehető, illetve nem könnyen hozzáférhető helyre, amikor otthonról elindulunk. Lehetőség szerint a kabátunk belső zsebében tároljuk a pénztárcánkat, az irataikat, s ha lehet a telefonunkat is.

A PIN-kódunkat pedig soha ne tartsuk a bankkártyánk mellett, igyekezzünk inkább megjegyezni azt.

Fontos, hogy az értékeinkre mindig ügyeljünk! A pénz- és irattárcáinkat ne a táskák, kosarak tetején tartsuk, de tárolásra a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek nyújtanak. Iratainkat a lakáskulcsainktól és slusszkulcsunktól elkülönítve tároljuk! Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebünkbe.

Ha mégis megtörtént a lopás, akkor ne szálljunk szembe a tolvajjal! Hívjunk segítséget, és értesítsük a rendőrséget! Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessük le a zárat, ha pedig a bankkártyánk tűnt el, azt azonnal tiltassuk le!

Címkék:
biztosítás, karacsony, tolvaj, biztonság, bűncselekmény, zsebtolvaj, rabló,