Magyarok tízezreinek van veszélyben a törlesztése: óvatlanok, pedig hamar kész a baj

Világgazdaság2019. december 5. 09:32

A hitelekhez csak kevesen kötnek hitelfedezeti biztosítás, amely lehetősvé tenni tragédia esetén, hogy a biztosító átvállalja a tartozást. Bár a magyar lakosság eladósodása sokkal biztonságosabb körülmények között zajlik, mint a válság előtt, bármikor megtörténhet a baj, erre pedig kevesen gondolnak a lakáshitel-szerződések megkötésekor. ítást.

Bár a statisztikák szerint - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelfékszabályainak köszönhetően - ma sokkal biztonságosabb körülmények között adósodnak el a hazai háztartások, mint a válság előtt, alig élnek a rendelkezésre álló lehetőségekkel. Nem látszik áttörés például azon biztosításoknál, amelyek arra hivatottak, hogy váratlan helyzetek bekövetkeztekor az adós (örököse) helyett törlesszék a hitelt - írja a Világgazdaság.

Az év első felében 41,2 ezer lakáshitel-szerződést kötöttek új vagy használt lakás vásárlására, viszont a 2018 végihez képest csak 1600-zal nőtt az élő hitelfedezeti biztosítások száma, a szerződéseké szeptember végére alig haladta meg a húszezret. Viszont az új szerződések számának stagnálása mellett a hitelfedezeti biztosítások száma ez év szeptemberének végén 15,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Címkék:
hitel, biztosítás, lakáshitel, törlesztőrészlet,