Évente több tízezer magyar hal meg fölöslegesen: megelőzhető lenne a baj

NapiCsárt2019. szeptember 6. 14:30

Lényegesen több 75 év alatti hal meg az Európai Unióban, mint kellene: a betegségek egy jelentős részét nem csak megelőzni lehetett volna, de eredményesen kezelni is. Az Eurostat frissen közzétett adatai szerint itthon korántsem rózsás a helyzet.

Az Európai Unióban nagyjából 1,7 millió 75 évnél fiatalabb ember halt meg 2016-ban. Közülük az Eurostat és az OECD által, az elkerülhető halálozásról szóló nemrégiben közzétett lista szerint kb. 1,2 millió túl korai volt, 741 ezer haláleset elkerülhető lett volna hatékony közegészségügyi és elsődleges megelőzési beavatkozások révén. 422 ezer pedig kezelhető lehetett volna időben történő és eredményes egészségügyi beavatkozásokkal.

Szívrohamban, légcső-, hörgő- és tüdődaganatban, valamint strokeban halt meg a 75 év alatti uniós polgárok több mint egyharmada, 37 százaléka. 

Loading...

2011-hez képest az elkerülhető halálesetek aránya 1,7 százalékkal csökkent ugyan, ám ez a szám még mindig elrettentően magas. Litvánia, Lettoszág és Románia után Magyarország áll a negyedik helyen, ez azt jelenti hogy 50 ezer 75 év alatti magyar halála elkerülhető, megelőzhető, vagy kezelhető lett volna. 

A legjobban teljesítő országok Ciprus, Olaszország és Spanyolország.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
biztosítás, egészségbiztosítás, halál, rák, infarktus, chart,