Néma gyilkos teheti feketévé az ünnepet: bárki lehet áldozat

Pénzcentrum2018. december 19. 16:50

Dübörög a fűtési szezon, az ünnepek alatt is lobogni fognak a kályhák, kandallók és a gázzal üzemelő készülékek. Nem árt ugyanakkor, hiszen lassan mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek. Pedig könnyen elkerülhető a baj, ha időben észleljük a veszélyt.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő okoz. Szén-monoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, ami megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt bekövetkezhet az eszméletvesztés.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiemelte, a balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek lennének, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi, éppen ezért nagy segítséget jelentenek a balesetek megelőzésében. A korábbi esetek elemzése alapján egyértelműen azt lehet mondani, hogy azok nagy részét szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, vagy a szellőző elemek lezárása okozta.

Jó jel, hogy egyre több otthonban szerelnek fel érzékelőt: a statisztikák azt mutatják, hogy a szén-monoxidos beavatkozásokon belül már meghaladta a hetvenhárom százalékot azon esetek száma, amikor ilyen berendezés működött az ingatlanban. Az adatokból az is látszik, hogy egyetlen olyan helyen sem történt tragédia, ahol szén-monoxid-érzékelő volt a lakásban. Pedig ilyen eset volt bőven: decemberben 30, novemberben 18, októberben 17, szeptemberben pedig 10 szén-monoxid szivárgást regisztráltak a katasztrófavédők.

A veszélyt egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő azonnal jelzi!

Nagyon fontos leszögezni, hogy az érzékelő csak jelzi a veszélyt, a szivárgást előidéző állapotot nem szünteti meg. Nem vicc, a Katasztrófavédelem arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy vannak fogyasztók, akik abban a hitben vannak, hogy pusztán az érzékelő felszerelésével védve vannak, és emiatt lemondanak a tüzelőberendezéseik rendszeres éves ellenőrzéséről, illetve esetleges karbantartásáról is.

Életveszélyes termékek a magyar boltokban

Sajnos nincs könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek. Mindenképp segítséget jelent azonban, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság folyamatosan ellenőrzi a Magyarországon elérhető szén-monoxid-érzékelőket. A témakörben idén tavasszal és ősszel is átfogó ellenőrzés indult a katasztrófavédelemnél

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az Katasztrófavédelem (OKF). Kérdésünkre, hogy ha folyamatosak a vizsgálatok, akkor miért 2017 augusztusában frissült utoljára a hatóság honlapján közzétett "pozitív" és "negatív" terméklista, a következőt válaszolták:

Az, hogy a dokumentum 2017. augusztus 3-án frissült, az azt jelenti, hogy akkor bővültek új érzékelővel a listák, nem pedig azt, hogy azóta nem végzett piacfelügyeleti ellenőrzéseket a szervezet. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei folyamatosan ellenőrzik a hazánkban forgalmazott érzékelőket, ha új eszközök jelennek meg a piacon, a listákat is frissítjük.

Azaz eszerint, bármennyire is meglepő, de az elmúlt bő egy évben nem került be újabb termék a magyar piacra. Így a korábban közzétett "pozitív" és "negatív" terméklista alapján érdemes válogatnunk a boltok polcain. A tételeket eléred ebben a cikkünkben!

Címkék:
biztosítás, szén-monoxid, veszély, halál, szén-monoxid-érzékelő, fulladás,