Bármennyire is csábító, még ne menjen senki a befagyott tavak jegére

Pénzcentrum2018. december 19. 09:00

Még pár hétig biztosan nem korcsolyázhatunk a befagyott természetes vizeken. A vízügy figyelmezetetett, egyik tavon sem elég vastag még a jég, így senki ne próbáljon rámenni.

A hazai állóvizeken egyelőre csak a part mentén alakult még ki jég, ez azonban sportolásra, sétálásra alkalmatlan - mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella. Néhány napja az ország számos területén nappal is fagy. Ám - mint arra a vízügy figyelmeztet - annyira régóta a hideg még nem tart és nem is olyan szélsőséges, hogy korcsolyázni vagy sétálni lehessen a természetes vizek befagyott felszínén.

Ismertette: a Balaton jégmentes, a Velencei-tó part menti jege alig másfél centiméter vastag, ami semmire sem alkalmas. A folyókon is legfeljebb parti jég alakult ki, például a Sajó mentén. Ha viszont marad a hideg, a Tiszán is elindulhat a jegesedés.

Külön figyelmeztetett arra, hogy jégre menni mindenkinek a saját felelőssége, az önkormányzatok a megfelelő időben ki fognak jelölni csúszkálóhelyeket,

de ehhez néhány hétnyi kimondottan szélsőséges időjárásra van szükség.

A jegesedésről egyébként a Hydroinfo alkalmazáson keresztül a nap minden órájában friss információhoz lehet jutni.

Címkék:
biztosítás, jég, jegesedés, országos vízügyi főigazgatóság,