Jó hír a gyerekes családoknak: nagyot nőhet a GYED összege jövőre

Pénzcentrum2018. december 17. 09:05

Szerdán dönthetnek a gyermekgondozási díj maximumáról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán - írja az mfor.hu. A GYED mellett döntenek a táppénz és a minimálbér mértékéről is.

Várhatóan szerdára hívják össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát, ahol döntenek a minimálbér, a táppénz és a gyermekgondozási díj maximumáról is. Ha erre nem kerül sor, a kormány rendkívüli ülés keretében dönt majd az emelés mértékéről. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter állítása szerint mindenképp várható emelés.

Sajtóértesülések szerint 138 ezerről 150 ezer forintra nőhet a minimálbér. Ebből következik, hogy a táppénz egy napra járó összege 9200 forintról 10 ezer forintra nőne. A jogszabály szerint ugyanis legfeljebb a minimálbér kétszeresének harmincad részét érheti el a táppénz napi összege.

A gyed esetén a minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet a havi bruttó összeg. Amennyiben a minimálbér 150 ezerre emelkedik, a szülők 210 ezer forintot kaphatnak. A Magyar Államkincstár szerint ez az összeg minden gyermek után megilleti a szülőt. A munkavállalók elvárása a minimálbérre azonban 156 ezer forint - ha ez a forgatókönyv teljesülne, akkor a gyed havi bruttó összege 218 400 forint lenne. Ha a munkaadók elképzelése valósul meg (5 százalékos emelés), akkor a minimálbér 145 ezer forint, a gyed pedig 203 ezer forint lenne.

Címkék:
biztosítás, pénz, gyed, gyermek, szülő, gyermekgondozás, kisgyerek,