Hatalmas ricsajra kell készülni 9 megyében: lármásan indul majd a hét

Pénzcentrum2018. november 5. 09:30

Veszélyes vegyipari üzemek körzetében hallhatnak ma vészjelzést az ott élők. Pánikra semmi ok, a katasztrófavédelem csak hangpróbát tart! A szirénák délelőtt 11 körül szólalnak fel országszerte.

Országos szirénapróbát tartanak hétfőn, tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Délelőtt 11 órától ugyanis a lakossági riasztórendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett "morgató" próbájára kerül sor. A tájékoztatás szerint a MoLaRi veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében telepített lakossági riasztórendszer, amit Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építettek ki.

A rendszer segítségével mintegy 440 ezer ember riasztható. A "morgató" próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

Figyelem ez próba, Figyelem ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!

Ezután következik a szirénajelzés lesugárzása, a próba során alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodpercig) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása jön. A riasztás "A próbának vége! A próbának vége!" szöveggel zárul.

MTI/MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Címkék:
biztosítás, katasztrófavédelem, vészjelzés, szirénapróba,