Középkori világjárvány szedi újra áldozatait Európában: magyarok is veszélyben

NapiCsárt2018. október 28. 13:00

A kanyaró a középkortól kezdve rengeteg embert ölt meg világszerte, az 1960-80-as évektől azonban a betegség, az ellene létrehozott védőoltás hatására kezdett visszaszorulni a fejlett világban. Manapság azonban Európának újra meg kell küzdenie a rég legyőzöttnek hitt kórral. Magyarország szerencsére jól áll a harcban, de azért hazánkban is majd 50 megbetegedést regisztráltak 2018. január-augusztus között. Közvetlen szomszédjainknál azonban óriási a baj, Szerbiában és Ukrajnában például bődületesen sok a megbetegedés.

A WHO friss jelentése szerint ebben az évben eddig 41 000 kanyarós megbetegedést regisztráltak Európában, amiből 40 eset végződött haláll. Az adatokat elnézve a legijesztőbb azonban az, hogy az elmúlt évtized során még csak közel sem volt olyan 12 hónapos időszak, mely során ilyen óriási mértékű lett volna a megbetegedések száma. Ami pedig még ennél is aggasztóbb, hogy a fejlett világban a 1960-as évektől már elérhető az a védőoltás, aminek hatására Európában például 1980 és 2005 között 23-adára csökkent a jelentett kanyarós megbetegedések száma. Napjainkban azonban évről évre növekszik...

A betegség sajnálatos módon Magyarország is jelen van, bár szerencsénkre európai viszonylatban elég jól állunk, ugyanis hazánkban "csupán" 1-49 közé tehető a regisztrál megbetegedések száma 2018 január és augusztus között. Közvetlen szomszédjainkról ugyanakkor már nem mondható el ugyanez.

Loading...

A legrosszabb helyzetben Szerbia és Ukrajna van, a két országban ugyanis ezernél több regisztrált megbetegedés történt január és augusztus között, míg Romániában 500-999 közé tehető a jelentett esetek száma. Szlovákia a WHO skáláján középen helyezkedik el, északi szomszédunknál 100-499 közé tehető a megbetegedések száma, míg Ausztriában 50-99 közé. A magyar adathoz hasonló alacsony számokat csak Szlovéniában és Horvátországban mért az Egészségügyi Világszervezet. 

A gazdagok is szenvednek

Az elkeserítő számok mögött részben a rutin jellegű védőoltások elmaradás okolható, ami Európában különösen egyes társadalmi peremcsoportokat érint

- mondta el Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. Emellett azonban nem elhanyagolható az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő (főleg gazdagabb, nyugat-európai országokban) oltásellenesség. Így lehet például az, hogy olyan fejlett országoknak is, mint az Egyesült Királyság, Írország vagy Franciaország is szembe kell nézniük a rég legyőzöttnek tekintett betegség modernkori felbukkanásával.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, járvány, halál, who, jelentés, kanyaró, megbetegedés, oltásellenesség,