Több százezer magyar jelszó került föl az internetre: mutatjuk, kiket érint

Pénzcentrum2018. május 9. 10:00

Egy orosz internetes fórumra nagy mennyiségű lopott felhasználónév és jelszó került ki, melyek közül több százezer egyértelműen magyar felhasználóké - szúrta ki az IT-biztonsággal foglalkozó Kiberlog.

A közzétett lista szépen kategóriákba rendezve, könnyen kereshető formába rendezte a kiszivárgott adatokat: a pornótól a játékokon és a vásárláson át a játékokig a legkülönfélébb típusú oldalakról származnak. Néhány nagyobb ország is külön kategóriát kapott, illetve van egy kifejezetten céges adatokat gyűjtő mappa.

Bár a magyar oldalak nincsenek külön kigyűjtve, a .hu doménvégződés alapján egy egyszerű kereséssel lehet köztük szemezgetni. A Kiberblog szerzője az alábbi magyar oldalakat gyűjtötte ki, feltüntetve a hozzájuk kapcsolódó adatok számát és típusát:

  • euronote.hu (már nem működik) - 817 488 rekord: titkosítatlan jelszavak;
  • matarka.hu - 32 296 rekord: titkosítatlan jelszavak;
  • mbarat.hu - 24 162 rekord: felhasználónevek és könnyen visszafejthető titkosítású jelszavak;
  • kszemle.hu - 19 769 rekord: felhasználónevek és könnyen visszafejthető titkosítású jelszavak;
  • cfoto.hu: 1239 rekord, felhasználónevek és könnyen visszafejthető titkosítású jelszavak;
  • aktrecords.hu: 1180 rekord, felhasználónevek és könnyen visszafejthető titkosítású jelszavak.

Bár pontos információk nincsenek az adatok kikerülésének idejéről, a Kiberblog szerzője szerint feltehetően már tavaly vagy még korábban kikerülhettek az érzékeny adatok. Az egyik érintett oldal, az aktrecords.hu egyébként már kiadott egy tájékoztatót, melyet az ügyfeleihez is eljutatott, melyben arról tájékoztatják őket, hogy a napokban bekövetkezett adatlopás miatt azon felhasználók részére, akiknek a fiókja érintett egy új, biztonsagosabb jelszót készitünk, és ezt email formájában el is fogjuk küldeni.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, biztonság, jelszó, adatlopás, jelszólopás,