Ezt jól gondold át, mielőtt fejfájásra bedobsz egy korsó sört

Pénzcentrum2018. április 11. 15:00

Egy kutatás szerint az alkohol jobban csillapítja a fájdalmat, mint a paracetamol tartalmú gyógyszerek, bár a pontos hatásmechanizmust még nem ismerik. Ajánlatos ugyanakkor csínján bánni a piával, és nem rögtön egy üveg sörért rohanni, ha megfájdul a fejünk. Mutatjuk, miért.

Az amerikai fájdalomterápiás egyesület (American Pain Society) folyóiratában közöltek egy 18 kutatást rendszerező tanulmányt, mely támogatja azt a feltételezést, hogy az alkohol hatékony fájdalomcsillapító szer.

A kutatásról az Independent közölt cikket, a tanulmány készítői szerint 2 korsó (9,4 deciliter) sör negyedével tudja csökkenteni a fájdalom megélt mértékét. A tanulmány alapján, ha a véralkoholszint 0,08 százalékra emelkedik, akkor kissé megnő a szervezet fájdalomtűrési képessége, amely mérsékelt vagy nagy mértékű fájdalomérzet-csökkenéssel jár.

(...) ez megmagyarázhatja a túlzott és káros alkoholfogyasztást azok esetében, akik tartós fájdalommal élnek

- olvasható a tanulmányban.

[Az alkoholt] az opioid gyógyszerekhez lehet hasonlítani [...], a hatásua erősebb, mint a paracetamolé

- nyilatkozta A Sun magazinnak Dr Trevor Thopmson, az említett kutatás vezetője, aki azt is hozzátette, hogy amennyiben a káros mellékhatások nélkül elő tudnának állítani egy alkoholalapú gyógyszert, akkor az potenciálisan jobb fájdalomcsillapító lenne, mint a most elérhető szerek.

Csak lassan a testtel

Nem érdemes ugyanakkor kidobni az összes paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítót az otthoni gyógyszeres ládánkból (ilyen például a Panadol és a Rupophen is). A túlzott alkoholfogyasztás ugyanis számos mellékhatással jár, ha pedig már egy sima fejfájás esetén is az első dolgunk bepiálni, az könnyen átcsaphat káros mértékű alkoholizálásba.

Testvérlapunk, a Portfolio korábbi cikke szerint az alkohol a szívizmot közvetlenül károsítja, melynek eredménye szívritmuszavar és úgynevezett dilatatív kardiomiopathia lehet. Ez utóbbi esetén, a szívizom összehúzódó képessége csökken, a szív mérete megnő, funkciója károsodik. Ez az elváltozás alkoholisták leggyakoribb haláloka.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mértéktelen alkoholizálás kóroki tényező a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyi erek trombózisának, az agyi infarktusok kialakulásában. Tartós, masszív alkoholfogyasztás esetén az anyagcsere felborul. Növekszik az elhízás, a diabétesz, a csontritkulás kialakulásának rizikója, emelkedik a vér koleszterinszintje. A májkárosodás miatt vérzékenység alakulhat ki.

Az alkohol nagy mennyiségű rendszeres fogyasztása az emésztőrendszer szinte valamennyi szintjét is károsítja. A szájüreg, a nyelőcső, a gyomor, a máj és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos betegségeinek rizikóját növeli. Az alkoholtartalmú italok fogyasztása okolható a szájüregi daganatos betegségek feléért, a nyelőcsőrákok 75 százalékáért.

Ha ez mlg mindig nem lenne elég, akkor jobb ha tudjuk, hogy a pszichés állapot romlásán túl,

az alkoholisták szexuális élete igencsak beszűkül, az emlő megnövekszik a férfiaknál, heresorvadás és impotencia léphet fel.

Az alkoholizmus mellesleg egyáltalán nem elméleti probléma Magyarországon, Zacher Gábor korábban úgy nyilatkozott a Pénzcentrumnak, hogy hazánkban 800 ezerre tehető az alkoholisták, 2,5 millióra pedig a nagyivók száma. A túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatos betegségek miatt 30 ezren halnak meg évente Magyarországon.

Címkék:
biztosítás, alkohol, sör, kutatás, függőség, fájdalomcsillapító, addikció,