Ilyen egyszerűen robban fel a karácsonyfád: videón az iszonyatos lakástűz

Pénzcentrum2017. december 24. 12:55

A karácsonyi időszakban jelentősen megszaporodnak az ünnepléshez köthető tűzesetek, ám ezeknek csak egy részét okozzák a karácsonyfához köthető tüzek, amik egy-egy durvább esetben akár fel is robbanthatják a lakást. A legnagyobb veszélyforrás azonban mégiscsak a konyha, ahol a készülődéskor keletkezett rendkívüli meleg miatt óriási mértékben megemelkedik a tűz keletkezésének kockázata.

Karácsonykor jelentősen megemelkedik a lakástűz esetek száma, az ünnephez való kellékek közül több is fokozottan tűzveszélyes. A legnagyobb fenyegetést azonban maga a konyha jelenti.

Az ünnepi időszak során tűzvédelmi szempontból a lakás legveszélyesebb helyisége a konyha, ahol a sütés-főzés során rendkívüli módon megemelkedik a tűz keletkezésének kockázata. Ebben az időszakban az összes lakástűz mintegy 50 százaléka a konyhában keletkezik

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Hajdú Márton tű. alezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) szóvivője. A fokozottan tűzveszélyes konyha mellett természetesen megannyi olyan esetet is regisztrálnak évente, ami kifejezetten az ünnepi csinosítgatás eredménye.

{{EMBED:https://www.youtube.com/embed/xr6b9b8FYKk?rel=0}}

Az elmúlt években gyűjtött tűzeseti adatok alapján 30-50 olyan tűzeset keletkezik évente, amely az ünnepi dekorációkkal hozható összefüggésbe. Az érintett időszak adventtel kezdődik és egészen január végéig tart. Ezzel összefüggő a tűzesetek keletkezési oka is, hiszen eleinte az adventi koszorúk, a meggyújtott gyertyák és mécsesek majd az egyre szárazabbá váló karácsonyfák jelentenek veszélyt. Általánosságban megállapítható, hogy minél régebb óta van a fűtött lakásban egy növényi eredetű dekoráció, az annál szárazabbá válik. Így egyre emelkedik a tűzveszélyessége is ezeknek a dekorációs elemeknek

- teszi hozzá az alezredes. A tüzek leggyakoribb keletkezési oka általában valamilyen nyílt láng használata. Ez jellemzően lehet gyertyaláng, csillámszóró, de érdemes megemlíteni a silány minőségű vagy hibás fényfüzérekből eredő elektromos tüzeket is. 

Ha valahol tűz ütne ki az ünnepek alatt, akkor az első 1-2 perc a legkritikusabb szakasz, hiszen a környező berendezések áramtalanítását követően akár egy vödör vízzel is eloltható a tűz. Ennek ellenére

tűzvédelmi szempontból mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy tartsanak otthon egy porral oltó készüléket, amely szinte minden háztartásban keletkező tűzeset megfékezésére alkalmas

- mondja Hajdú, aki tippeket is ad ahhoz, hogy mire célszerű a leginkább figyelni, hiszen tűzesetet nem oltani, hanem megelőzni célszerűbb (ráadásul olcsóbb).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tippek a tűz elkerüléséhez

  • Minden nyílt lángot, méretétől függetlenül komolyan kell venni és kellő körültekintéssel kezelni
  • A meggyújtott mécses vagy gyertya környezetéből minden éghető anyagot el kell távolítani, illetve alátét használata javallott az átforrósodás megelőzése érdekében
  • A karácsonyfát és az otthonunkat kizárólag megfelelő minőségű fényfüzérekkel díszítsük
  • Baj esetére tartsunk könnyen elérhető helyen egy porral oltó készüléket
  • A gyertyákat ne hagyjuk magára a meggyújtást követően, sőt oltsuk el azokat, ha hosszabb időre elhagyjuk a helyiséget
  • A fényfüzéreket kapcsoljuk ki és húzzuk ki a hálózatból, ha már nem tartózkodik senki a szobában vagy otthon

Ha bekövetkezett a baj

Mint, ahogyan a betöréseknél is a legnagyobb "biztonságot" a tűzesetekkel kapcsolatban is a lakásbiztosítás jelenteni. Az általunk megkérdezett biztosítók portfólióján a tűzeset az alapbiztosítás része, úgyhogy erre külön nem kell más opciót kötni. A tűzesetekből fakadó átlagos kifizetések ugyanakkor már nagyobb szórást mutatnak. A Groupama 500 ezertől 1,5 millióig terjedő károkról számol be, ugyanakkor említenek olyan esetet is, amikor 7 és fél millió forint volt a tűzkár. A Generali átlagosan 100 000 forintos tűzkárokról számolt be, míg a K&H 70 és 75 ezer között jegyzi ugyanezeket a kifizetéseket.

A Groupama jelezte felénk, hogy bár a karácsonyfákhoz köthető tűzesetek a második helyet foglalják el a tűzkárok listáján, számuk össze sem hasonlítható az utcahosszal éllovas elektromos zárlat okozta lakástüzekkel. A Generali pedig beszámolt egy olyan esetről, melyben egyik ügyfelük gyermeke a csillagszóróval játszva felgyújtotta a fát, szerencsére sikerült időben eloltani a tüzet, de a lakásban így is komoly károk keletkeztek. A kár mértéke természetesen mindig nagyban függ attól, hogy mennyi ideje van a tűznek terjedni és hogy milyen tárgyak vannak körülötte.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 11,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az MKB, a K&H, illetve a Cetelem és a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, karacsony, lakás, baleset, tűz, gyertya, fényfüzér, karácsonyfatűz, csillagszóró, láng, kh biztosító, adventi koszorúk,