A magyarok közel fele az áldozatot is felelősnek tartja a szexuális zaklatásért

24.hu2017. november 20. 09:00

Tíz magyarból négy úgy gondolja, hogy az áldozatok is felelősek azért, ha zaklatás áldozatai lesznek - írja a 24.hu a Publicus Intézet reprezentatív kutatására hivatkozva.

A felmérésből kiderült, hogy a magyarok 85 százaléka hallott az utóbbi időszak szexuális zaklatási ügyeiről. Azok kétharmada, akik hallottak róla felháborítónak tartják ezeket az eseteket. Minden hatodik válaszoló viszont természetesnek tartja, hogy ilyen előfordul, és nem lepődött meg rajtuk.

A megkérdezettek több mint fele úgy gondolja, hogy a hatóságok rosszul kezelik ezeket az ügyeket, és ennek köszönhető, hogy sok áldozat nem tesz feljelentést. Tíz emberből négy ugyanakkor az áldozatokat is felelősnek tartja azért, hogy zaklatás áldozataivá lesznek.

A válaszadók elsősorban a társadalom hozzáállását teszik felelőssé azért, hogy a zaklatási ügyek nagy részének nincsen jogi következménye. Sokan megemlítették az ezért felelősnek tartottak között az egyes állami intézményeket, rendőrséget, ügyészséget, a bíróságokat és magukat az áldozatokat is.

Címkék:
kutatás, szexuális zaklatás, publicus,