Közzétették a kötelező biztosítások díjait

Pénzcentrum2017. november 2. 12:30

Ma hajnalban 13 biztosító tette közzé január 1-re vonatkozó kötelező biztosítási ajánlatait. A több mint egymillió autóst érintő kampányban 8 és 30 százalék közötti átlagos drágulással számolhatunk. Ezzel várhatóan folytatódik az elmúlt évek díjemelkedési tendenciája, de - a korábbi évekkel ellentétben - idén az autósok egy része már elkerülheti a tervezett díjemelést, ha él a biztosítóváltás lehetőségével.

Ma hajnalban 13 biztosító tette közzé a 2018. január 1-re ajánlott kötelező biztosítási díjakat. A több mint egymillió autóst érintő kampányban jelentős, 8-30 százalék közötti átlagos drágulással kell számolni, tehát folytatódik az elmúlt években megfigyelhető díjemelkedési tendencia. A Biztosítás.hu által végzett elemzés szerint ugyanakkor a korábbi évekhez képest fontos változás, hogy idén az autósok egy része már elkerülheti a díjemelkedést, ha kihasználja a biztosítóváltás lehetőségét.

Mennyi lesz a kötelezőm díja?

Öt, tíz, de akár tízezer forint feletti emeléssel is találkozhatnak a még január 1-jei biztosítási évfordulóval rendelkező autósok, ha rátekintenek a jövő évi kötelezőkre. A valamivel még több mint egymillió érintett autósnak ugyanis, szinte kivétel nélkül emelkedő díjakat ajánlanak a hazai biztosítók. Az autósok - akik persze még mindig kevesebbet fizetnek kötelezőjükre, mint évközi évfordulóval rendelkező társaik - holnaptól ellenőrizhetik díjaikat az online alkuszi portálokon, illetve november 10-ig kell kézhez kapják biztosítóiktól jövő évi díjukról szóló értesítéseiket.

Visszatérhet a verseny a piacra

Bár sem új kedvezménnyel, sem új pótdíjjal nem találkozhatunk a most megjelent tarifákban, jelentős különbség lesz az egyes biztosítók ajánlatai között. Míg az elmúlt pár évben jellemző volt, hogy az autósok még biztosítóváltással sem tudták elkerülni díjaik egyöntetű emelkedését, idén várhatóan már sokan találhatnak maguknak olcsóbb biztosítót.

Ennek oka, hogy ismét számottevő eltérések vannak az egyes biztosítók kampányra meghirdetett díjai között. Várhatóan ismét tömegeknek lesz érdemes biztosítót váltania, ami akár meg is állíthatja a díjak 2010-óta tartó emelkedését. A tavalyi 150 ezer után idén ismét 200 ezer felett lehet a biztosítót váltó autósok száma, akiknek november végéig van idejük díjaik ellenőrzésére és döntésük meghozatalára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Végül meg kell említeni a buszokat érintő, helyenként 50 százalékot is meghaladó díjemelkedéseket, melyek a sajnálatos és ismert buszbalesetek egyenes következményei.

Címkék:
kötelező biztosítás, biztosítóváltás, autóbiztosítás,