Egyre nagyobb veszélyben a pénzed: így törik fel az ATM-ket

Pénzcentrum2017. szeptember 29. 09:01

Egyre nagyobb veszélyben vannak a pénzautomaták, figyelmeztet az Europol kiberbűnözési központja. A tolvajoknak ugyanis már nincs szükségük fizikálisan is hozzáférniük az ATM-hez, hanem jobbára digitálisan törnek be a bankok rendszerébe.

Az Europol kiberbűnözési központja és az általuk felkért cég kiadott egy friss jelentést, melyben összefoglalják, hogy milyen típusú veszélyek fenyegetik a pénzkiadó automatákat. A 40 oldalas tanulmány legfontosabb megállapításai arra vonatkoznak, hogy míg korábban a tolvajoknak fizikálisan is hozzá kellet férniük az ATM-hez, mára már gyakoribbak a hálózaton keresztüli behatolások, digitális hekkelések - emeli ki az itcafe.

Ezek a támadások sokkal kifinomultabbak, mint az elődeik, hiszen a rablók a banki rendszereket veszik célba, hogy aztán belülről tevékenykedjenek. A sikeres támadások azonban nem merülnek ki annyiban, hogy az elkövetők pénzt lopnak, hanem érzékeny személyes adatokat is könnyen megszerezhetnek.

Összességében megállapítható, hogy a támadások mennyisége és minősége is számottevő mértékben nőtt. Ráadásul a bűnözői csoportok jelentős erőforrásokkal és pénzügyi támogatással rendelkeznek, így mindig lépéselőnyben vannak a bűnüldöző szervekhez képest. A jelentés kitér még arra, hogy a pénzügyi intézményekben sok esetben nem használják a legújabb biztonsági megoldásokat. Ezért lassan elengedhetetlenné válik, hogy a hatóságok és pénzintézetek jóval nagyobb erőforrásokat biztosítsanak a kiberbűnözés kockázatának csökkentésére.

Címkék:
biztosítás, pénz, pénzcentrum.hu, ATM, tolvaj, adatlopás, hekkelés,