Hivatalos: ezek a "gyógyszerek" nem működnek, sőt, kártékonyak

Pénzcentrum/Index.hu2017. szeptember 20. 09:04

A vezető kutatókból álló EASAC állásfoglalása szerint a homeopátiás gyógymódok hatása nem igazolt, ellenben van, hogy veszélyes - írja ma reggel az Index.

A homeopátia alapelvei ellentmondanak a fizika és a kémia törvényeinek, és soha nem jelent meg egyetlen valódi bizonyíték sem, ami igazolná a homeopátiás gyógymódok hatékonyságát

- állapította meg állásfoglalásában az EU tudományos akadémiáinak közös szervezete, az EASAC. Ausztráliában és az Egyesült Államokban is már egyre keményebben fogalmaznak a homeopátiás módszerek ellen.

A vezető európai tudósok most azt mondják ki, hogy a homeopátia tudományosan értelmezhetetlen, a homeopátia-pártiak állításaival szemben, kísérletileg nem igazolt - és még veszélyes is lehet.

A helyzet egyébként meglehetősen faramuci, mivel a közvélemény-kutatásokban a többség azt gondolja, a homeopátiás szerek jobbak, mint a hagyományos gyógyszerek - írja a lap.

Hasznos lehet!

A homeopátia nem egyenlő a házi gyógymódokkal, tehát ha mézes teát iszol torokfájásra, akkor nem vagy tudományellenes. A homeopátia lényegét nehéz néhány szóban leírni, a "hasonlót hasonlóval" gyógyítás elvét vallja, akármit is jelentsen ez. Egy azonban biztos: jobban maximum placebó hatás miatt leszel tőle, gondosan elvégzett tudományos kísérletek nem bizonyítják hatékonyságát, tehát ha valamilyen egészségügyi problémád van, akkor nem érdemes ilyen szerekhez nyúlni.

Címkék:
biztosítás, kutatás, gyógymód, homeopátia, veszélyes, orvoslás,